Diákmunkások segítenek be az iPhone 5 gyártásába

Vágólapra másolva!
Meg nem erősített kínai lapértesülések szerint gyakorlatilag kötelezően elvégzendő szakmai gyakorlati feladatként helyi egyetemistákat szállítottak a Foxconn cég helyi üzemeibe, hogy a diákok besegítsenek az iPhone 5 gyártásába.
Vágólapra másolva!

A Shanghai Daily angol nyelvű kínai napilap és a CNR nevű helyi rádióadó is beszámolt arról, hogy szakmai gyakorlatukat töltő diákmunkások is besegítenek a munkában az iPhone-ok gyártását végző Foxconn helyi üzemeiben. A hírportál úgy tudja, hogy a gyakornokokat azért toborozták az üzembe, mert emberhiány jelentkezett az iPhone 5 összeszerelésénél.

A meg nem erősített információk szerint egyes oktatási intézményekben még az oktatást is felfüggesztették ideiglenesen, hogy a hallgatók részt tudjanak venni az üzemi munkát tartalmazó, gyakorlatilag kötelező szakmai gyakorlaton. A Shanghai Daily információi szerint a Foxconn nyomást gyakorolt oktatási intézményekre annak érdekében, hogy azok kellő számú gyakornoki munkaerőt bocsássanak rendelkezésére. A lap szerint azonban ebből botrány kerekedett, ezért sok hallgató azóta már visszatért rendes tanulmányaihoz, de aki önként jelentkezett a munkára, az folytathatja a munkát az üzemekben.

A Shanghai Daily szerint az egy-két hónapig tartó, heti hat munkanapos héttel zajló közreműködésükért nagyjából 56 ezer forintnak megfelelő fizetést kapnak, azonban fizetniük kell a szállásért és az étkezésért is.

A The Verge nevű technológiai hírportál vizsgálatai szerint valószínűleg a Foxconn Csiangszu tartományban lévő üzemében dolgozhatnak a gyakornokok, itt azonban csak alkatrészek készülnek, így nem világos, hogy a diákok miből jöhettek volna rá, hogy tulajdonképpen az iPhone 5-ön dolgoznak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről