A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Ezt a táblagépet le is hányhatja

sony tablet koszos
Vágólapra másolva!
Promóciós anyagai szerint a Sony első androidos táblagépe fröccsenő folyadék ellen teljesen védett, így akár pacalos kézzel is nyomkodhatja tulajdonosa: étkezés vagy egy váratlan expulzió után a kütyü egyszerűen elmosható a csap alatt. Szalonképes módszerrel teszteltük a szokatlan formájú tabletet.
Vágólapra másolva!

Nem éppen kedvezően vette a rajtot a boltokban az idehaza kapható első Sony táblagép, hiszen néhány nappal a premierje után kiderült, hogy egyes modelleken nem elég szorosan illeszkedik a gépház a képernyőhöz, ezért a cseppállóként hirdetett Xperia készülék beázhat. Ezek után nem meglepő, hogy első utunk a szerkesztőségi konyhába vezetett az új tablettel, amelynek strapabíróságát gyomortartalmunk helyett a békesség kedvéért néhány puszta kézzel bezabált krémessel vizsgáltuk. A képernyő habbal és tésztadarabokkal borítva is tovább működött, bár a menükben való görgetés elég nehézkessé vált.


Mit művel egy tál krémes és egy vízcsap a Sony táblagépével?


Ahogy a videón is látható, bekapcsolt állapotban dugtuk a csap alá a tabletet, amelynek töltőcsatlakozóját ilyenkor egy kivehető dugóval kell óvni a folyadéktól. Mivel ez egy kivehető alkatrész, amit nem tart semmi, elég könnyű elhagyni, vagy otthon felejteni, nélküle pedig búcsút mondhatunk a cseppállóságnak.

Zuhany alá igen, kád vízbe nem mehet

Az iPadnél kicsivel kisebb, nem 9,7, hanem csak 9,4 colos képernyővel felszerelt kütyü egyébként hivatalos IPX4-es besorolással bír, vagyis fröccsenő víz ellen teljesen védett, így az édes kulimászt egyszerűen le lehetett dörzsölni a kijelzőről, amelynek a felülete is víztaszító hatású: bár a nagyobb vízfröccsök meg tudják zavarni az érintőképernyőt - ez a felületét érő töltésváltozást tapintásnak értékeli -, hamar lepereg a víz az Xperia Tabletről, míg például a Motorola vízálló mobilja, a Defy használatát sokkal jobban akadályozzák a cseppek.

Forrás: [origo]
A desszert tálalva

Ez a gép csak azért nem számít házibuli-kompatibilisnek, mert a részeg delikvensek képesek lennének összetörni, viszont a konyhában akár lisztes, akár majonézes, vagy pörköltszaftos kézzel nyomkodhatja tulajdonosa, de a kádba vagy medencébe már nem érdemes beleejteni, mert a vízbe merülés ellen a Sony táblája nincs felkészítve.

Mi ez az izé a hátulján?

A Sony tervezőit biztosan nem lehetne azzal vádolni, hogy az iPadet majmolják, mivel az Xperia Tablet az Apple termékétől gyökeresen eltérő külsővel bír, száz grammal kisebb tömege miatt pedig kényelmesebb is tartani.

Hátlapjának egyik oldalából egy hosszúkás dudor emelkedik ki, amelyet minden kipróbáló valamilyen speciális támasztéknak gondolt, pedig nincs más feladata, mint az, hogy kellemes fogást biztosítson a hasábforma kütyünek. A gyakorlatban egyébként tökéletesen bevált, a hátsó púpnak köszönhetően stabilan lehet kézben tartani a kütyüt mind kézben hurcoláskor, mind pedig használat közben, sosincs az az érzése az embernek, hogy az eszköz ki akarna csúszni a kezéből. Ez a forma nem mindenkinél arat tetszést, de valószínűleg a többi gyártónak is érdemes lenne hasonló dizájnmegoldásokon elgondolkodnia.

Forrás: [origo]
Használat után töröljük a sütiket!

Persze a Sony Xperia Tablet S sem tökéletes, például a bekapcsoló és hangerőszabályzó gombjait olyan közel helyezték egymáshoz, hogy sokszor összekeveri őket a használó. A bejövő üzeneteket villogással jelző dióda pedig nem a tablet előlapján, hanem mélyen a bekapcsológomb mellé süllyesztve található, így csak akkor lehet látni, ha a tábla élét pontosan szemből nézzük.

Okos extrák feledtetik az átlagos képernyőt

A Sony itthon jelenleg egyetlenként elérhető táblagépe egy tisztességes androidos modell, amelyen a szoftver 4.0-s verziója egy négymagos lapkán fut, a Tegra 3-as chip viszonylag jó grafikus gyorsítót is tartalmaz. A képernyő felbontása csak 1280 x 800 pixeles, ami bár jobb az iPad 2-nél, a harmadik iPad Retina-képernyőjének minőségét nem éri el. Ez azért baj, mert csupán tízezer forinttal kerül kevesebbe annál. Az Xperia Tablet S-nek nem rút a képminősége, de a mai elvárások tükrében ez a kijelző csak átlagosnak számít - kár, hogy kimaradt belőle a Sony okostelefonjaiból ismert Bravia Engine képjavító eljárás, a betűk olvashatóságát érezhetően javította volna. A jobb táblagépekhez hasonlóan a Tablet S is 8 megapixeles hátsó kamerát kapott, de ez elég rossz minőségű felvételeket rögzít, bár ez nem akkora probléma, mert kevesen használják táblagépüket fotózásra.

Forrás: [origo]
Belépés a táblagépek krémjébe

Ezen a hardveren már komolyabb androidos játékok is futtathatóak, egyedül egy kedvenc alkalmazásunk, a Flipboard hírolvasó applikáció nem akart futni a gépen, a Play áruház szerint ugyanis nem kompatibilis azzal. Lassulást vagy idegesítő lomhaságot ezen a tableten nem tapasztaltunk, de ilyen gondok már a jóval olcsóbb, 85 ezer forintos Google Nexus 7 esetében sem merültek fel. Az akkumulátoros üzemidő elég jó, normál használat mellett néhány naponta elég tölteni a Xperiát, de aktív wifizés mellett sem fog nyolc-tíz óránál hamarabb lemerülni - bár mi csak az olcsóbb, wifis változatot teszteltük, a 3G-s modellt nem.

Két nagyon praktikus funkciót mindenképp érdemes kiemelni: ezek egyike a Guest mode, amellyel elkülöníthetjük privát adatainkat és alkalmazásainkat akkor, ha egy ismerős kölcsönkéri tabletünket, hogy mondjuk megnézze rajta a leveleit. Ezzel a móddal a gyerek számára megfelelőnek ítélt alkalmazásokat is külön gyűjteménybe rendezhetjük, és le is lehet korlátozni azt is, hogy egyáltalán mit futtathat a csemete. A másik hasznos újítás, hogy a tablet infravörös szenzorral is rendelkezik, egy hatalmas adatbázissal dolgozó program pedig lehetővé teszi azt, hogy a tévénk, médialejátszónk vagy házimozi hangrendszerünk távirányítóját helyettesítsük magával a táblagéppel.

Épp a két iPad közé esik

Egyelőre a hazai kereskedések árlistáin csak a Xperia Tablet S wifis változatával találkoztunk, amely 16 gigabájt memóriával felszerelve bruttó 140 ezer forintba kerül. Ez az ár húszezer forinttal magasabb az iPad 2-énél, és tízezer forinttal kevesebb a harmadik generációs iPadnél. A tavalyi modellnél a fröccsálló Sony tabletet jobb vételnek tartjuk, de a hasonló árú idei iPaddel az androidos készülék még strapabírósága ellenére sem tudja igazán felvenni a versenyt: az Apple gépének kijelzője sokkal jobban olvasható, ami egy kizárólag képernyőből álló eszköznél nagyon fontos.

Forrás: [origo]
Használat után törlendő


Aki semmiképp nem akarna Apple-terméket vásárolni - mert nem szívleli az ezzel járó megkötéseket -, annak a Sony Xperia Tablet S jó választás lehet, mivel könnyű, nagyon jó a fogása, masszív a kivitele. Az biztos, hogy a Sonyra nem csak az okostelefonjai, hanem a táblagépei kapcsán is érdemes lesz odafigyelni, a kütyü utódjában biztosan ki fogja javítani az első generáció gyengéit.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!