Petesejtek lefagyasztásáért fizet az Apple és a Facebook

egg freezing petesejt lefagyaszt orvos kutatás
Fagyasztott petesejteket tartalmazó tartályt nyit fel egy orvos Amszterdamban
Vágólapra másolva!
Az Apple és a Facebook felajánlotta női alkalmazottainak, hogy igény esetén kifizeti a petesejtek lefagyasztását, így ők az anyaság feladása nélkül a karrierjükre tudnak koncentrálni.
Vágólapra másolva!

Két amerikai nagyvállalat is hajlandó kifizetni a petesejtek lefagyasztását, hogy a női alkalmazottaik a munkájukra tudjanak fókuszálni, derült ki az NBC beszámolójából. A Facebook már idén, az Apple pedig várhatóan januárban kezdi a projekt finanszírozását.

A cél az, hogy a nők a karrierjükre koncentráljanak, ugyanakkor ne adják fel mellette az anyaságot sem. Egy petesejt lefagyasztása 10 ezer dollárba kerül, további 500 dollár a tárolás éves költsége. Mindkét vállalat hajlandó maximálisan 20 ezer dollárt fizetni egy alkalmazottnak a procedúráért.

Az Apple ezen felül 18 hónap, azaz másfél év szülési szabadságot biztosít dolgozóinak. Ahogy mindkét nagyvállalat indított örökbefogadási és béranya programot is.

Fagyasztott petesejteket tartalmazó tartályt nyit fel egy orvos Amszterdamban Forrás: AFP/Lex Van Lieshout

A technológia fejlődése ellenére nem minden lefagyasztott petesejt megtermékenyítése fog terhességhez vezetni. Az orvosok azt javasolják, hogy ha biztosra akarnak menni, legalább 20 petesejtet fagyasztassanak le a leendő édesanyák. Emellett szorgalmazzák, hogy ha egy nő petesejtjeinek lefagyasztása mellett dönt, akkor azt minél előbb tegye meg. A fiatalabb (20 és 30 közötti) hölgyek petesejtjei ugyanis jobban ellenállnak a fagyasztási eljárásnak és nagyobb eséllyel fog megtermékenyítésükből egészséges gyermek születni.

Az Apple és a Facebook új eljárását a legtöbben pozitívan fogadták, akadtak ugyanakkor olyan is, akik szerint a cégek arra akarják rávenni női alkalmazottaikat, hogy munkájukat helyezzék az anyaság elé.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!