A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Még Harry Potter titkát is őrizte a brit titkosszolgálat

Kult, Harry Potter
Vágólapra másolva!
A hatodik Harry Potter-könyv megjelenését nagy izgalom előzte meg, miután J.K. Rowling írónó elhintette: valaki meg fog halni a regényben. Még a brit Kormányzati Kommunikációs Központ is próbálta megelőzni azt, hogy a kézirat kiszivárogjon a netre.
Vágólapra másolva!

Még a brit Kormányzati Kommunikációs Központ (GCHQ) is dolgozott azon, hogy a Harry Potter-sorozat hatodik része ne szivároghasson ki idő előtt az internetre – árulta el évekkel később Nigel Newton, a könyv kiadójának tulajdonosa.

Newton 2005-ben hívást kapott a titkosszolgálattól,

akik értesítették arról, hogy a Harry Potter és a Félvér Herceg korai verziója kikerülhetett az internetre. Szerencsére miután azt egy szerkesztő ellenőrizte, kiderült, hogy hamis volt.

A GCHQ végzi az Egyesült Királyságban a lehallgatások nagy részét. Elsődleges feladata, hogy terrorizmusra és szervezett bűnözésre utaló tevékenységeket figyelje, ezért a kiadót meglepte, hogy a mágia titkai iránt is érdeklődik a szervezet.

Az írónő kukájában is rendszerint kutattak Forrás: AFP

J.K. Rowling, a sorozat szerzője többször is utalt arra a hatodik könyv írásakor, hogy egy fontos szereplő meghalhat az új részben. A kiadó ezért a korábbinál is szigorúbban vette a kézirat őrzését.

Még több biztonsági őr és kutya figyelte a nyomdát, ahol a Harry Potter-könyveket nyomtatták, a védelemben segített a helyi rendőrség is.

Az elszántabbak bizarr tettekre voltak képesek az információk megszerzésért. J.K. Rowling szemetesét rendre feltúrták a rajongók, de a kiadó elnöke azt is megtudta, hogy

egy napilap a nyomdai dolgozókat is próbálta megvesztegetni több ezer dollárral.

A titkosszolgálat szóvivője ennyit fűzött hozzá a hírhez: „Nem kommentáljuk a sötét varázslatok elleni védelmünket.”

(Ez egy utalás a Sötét Varázslatok Kivédése tantárgyra, amit a könyvbeli Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolában tanítanak.)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!