Kemény legény lett az Uhans mobilja

uhans u200 ütésálló teszt led értesítés
Vágólapra másolva!
Az Uhans egy magának hírnevet követelő kínai márka. Az első telefon felső kategóriás anyaghasználattal kecsegtet, ellenálló, vetélytársaihoz képest jó az árazása, a hardvere viszont nem túl erős.
Vágólapra másolva!

Uhans. Júhansz? Juhensz? Vagy csak Uhansz? Újabb márka, újabb, elsőre kimondhatatlan és ismeretlen név a mobilos iparágban, aligha meglepő módon Kínából.

A névválasztás mögött komoly, vagyis inkább elképesztő ideológia rejlik, hiszen az "U" jelöli az angol "you", azaz "te" szót, a "hans" pedig a "hands", azaz a "kezek" d-mentesített változata. Összerakva?

A felhasználó a kezében tartja a tökéletes telefont. Vicces, igaz?

Napfényben is jól olvasható a kijelzőre rajzolt tartalom Forrás: Origo

Bírja, vagy nem bírja?

Az U200-zal a kínai gyártó elsősorban azt akarja demonstrálni, hogy nem kell sok csillió forintot kifizetni azért, hogy prémium anyaghasználatot kapjunk, gondolunk itt főleg a Vertu luxusmodelljeire: bőrrel, fémmel, zafírüveggel.

A Uhansnál zafírüveget ugyan nem kapunk, bőrt, robusztus ütés- és karcálló házat viszont igen. A formaterv alapján

a strapamobilok közé sorolná az ember a telefont,

de a vízállóság nem a repertoár része, habár a csatlakozókat gumiajtók védik a szennyeződésektől.

Megosztó külső

A készülék előlapjának javarészét egy 5 hüvelykes, HD-felbontású IPS-kijelző foglalja el. Napsütésben is kiválóan látható, jó a fényerő, az érzékenység és a betekintési szög is. A fehéregyensúlyt elég kékesre állították, márpedig a kékes kép állítólag nyugtalanságot okoz, persze attól nem kell tartani, hogy vérfarkasként fogunk felkelni a telefon mellől.

Szép, nem szép, de mindenképpen érdekes a bőr hátlap mintázata Forrás: Origo

Szót érdemel a hátlap, ami valódi bőrből készült. Ízlések és pofonok, úgy néz ki, mintha egy giccses piaci táskából vágtak volna ki egy darabot. Alatta található az

egy, de inkább másfél napos üzemidőt garantáló, 3500 milliamperórás akkumulátor.

Van még microSIM-, normál SIM- és microSD-foglalat is, fontos azonban tudni, hogy a két SIM csak standby módban képes együttműködni.

Spórolni is kell

Ha jó az anyaghasználat, és az árazás sem rossz, akkor máshol kell spórolni: a Uhans a belső komponensek közül válogatott régebbi darabokat. A

telefon lelke egy MediaTek MT6735P chipset, ami 64 bites és négymagos processzort ölel fel.

Nagy szerencse, hogy a memóriát már nem spórolták ki, 1 gigabájt RAM-mal szinte minden akadozna, itt viszont 2 giga áll rendelkezésre. Az Android 5.1 Lollipop gördülékenyen fut, sikerült jól optimalizálni a rendszert.

Ijesztő ikonok, sok okosgesztus

A felület annyiban tér el a gyáritól, hogy mások az ikonok, és vannak plusz hátterek. Ezekre pont nem volt szükség. Főleg az ikonkészlet hátborzongató, az eredetire nyomokban sem hasonlít. Mi meg csak pislogunk, mint hal a szatyorban, hogy

a kamerának tűnő jel miért a böngészőt nyitja meg.

Az alap androidos alkalmazások rendelkezésre állnak, extrákkal viszont nem lehet számolni (ez egyáltalán nem negatívum), így azért a 16 gigabájtos tárolóegységen fennmaradó 10,3 gigabájton el lehet férni, pláne, ha a microSD-bővíthetőséget is idevesszük.

Oldalt gumielemek segítik a telefon fogását Forrás: Origo

A legnagyobb fícsörnek a gesztusok számítanak:

szenzorok figyelik, ha a telefon felett integetünk, így válthatunk a képek között a galériában, vagy a számok között a zenelejátszóban. Ennek előnye, hogy ha épp panírozzuk a húst, akkor sem kell összekoszolni a készüléket.

Vannak még nyalánkságok, ilyen, ha az üzenetkezelőben egy SMS-t megnyitunk, majd a fülünkhöz emeljük a mobilt, máris tárcsázhatjuk az illetőt. Okos megoldás az is, hogy ha lefordítjuk a kütyüt, azonnal elnémul a hívás csengése.

Közepes képminőség

Fényképezni a 13 megapixeles kamerával lehet, sötétben egy LED-es villanó világítja meg a környezetet.

A Sony szenzor mellé szegényes szoftverkínálat társul, az olyan átlagos dolgokkal lehet babrálni, mint az érzékenység, az időzítő, a HDR és a panorámamód, a fehéregyensúly, vagy éppen a színhatás.

Az Uhans U200 kamerájával készült fotók: a kép kattintva megnyílik a GALÉRIA! Forrás: Origo

Az eredmény közepes, de egyáltalán nem tragikus, arra bőven elég, hogy egy munkaterületet, vagy éppen egy tervrajzot meg lehessen őrizni a jövőnek, olyanoknak viszont, akik tíz év múlva szeretnék levetítetni a gyermekeikről készült felvételeket, azoknak már nem számít ennyire időtállónak ez a megoldás.

Főleg a távoli tárgyak mosódnak el, de a fókuszban lévő dolgokkal nincs probléma.

Videókat HD, szelfi képeket 5 megapixeles felbontásban rögzíthetünk.

Egész jó ár

Alapvetően minden fontosat tud a Uhans U200: támogatja a 4G/LTE hálózatokat (B20-as frekvenciasáv is akad), két SIM helyezhető bele, nem vagyunk Bluetooth és GPS híján sem, egyedül az NFC hiányzik talán.

Kivehető a méretes telep, van külön microSIM-, normál SIM- és microSD-foglalat Forrás: Origo

Hogy jó-e a nagyjából 43 ezer forintos ár, az csakis a megközelítéstől függ.

Ha azt nézzük, hogy ez egy ütésálló strapamobil, akkor teljesen reális pénzt kérnek érte, mert vetélytársat egyet sem találunk ebben az ársávban. Ha viszont ez nem szempont, máris a lista végén kullog a Uhans mobilja, mert ennyi pénzért sokkal-sokkal jobb hardverrel szerelt telefonokat vásárolhatunk meg.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!