Úgy-ahogy megérkezett a Windows Áruházba a Chrome

google chrome microsoft áruház windows 10
A Microsoft Áruházból installálható Google Chrome-telepítő segít letölteni a népszerű böngészőt
Vágólapra másolva!
Akár trollkodásként is értelmezhető a Google lépése.
Vágólapra másolva!

A Microsoft már hónapok óta lehetővé teszi a klasszikus windowsos alkalmazások fejlesztői számára, hogy becsomagolják a termékeiket a Microsoft Áruházban terjeszthető formába. Ennek köszönhetően a Windows 10-es számítógépekkel rendelkezőknek nem kell az interneten keresgélniük a programok letöltési linkjeit, helyette simán telepíthetik azokat az operációs rendszer piacterén keresztül.

A Microsoft Áruházból installálható Google Chrome-telepítő segít letölteni a népszerű böngészőt Forrás: Origo

Akad pár kivétel a szabály alól, például az Apple-höz hasonlóan a Microsoft sem engedi, hogy harmadik felek által készített böngészőmotorokat használó alkalmazások kerüljenek fel az Áruházba. Ezt az jelenti, hogy például a Chrome és a Firefox csak akkor jelenhetnének meg, amennyiben a Google és a Mozilla a Microsoft Edge által használt böngészőmotorra váltanának át a szoftverekben, vagy legalábbis az Áruházon keresztül terjesztett verzióikban.

Ez nyilvánvalóan nem fog megtörténni, részben politikai, részben technikai okokból. Ettől függetlenül most a Google Chrome úgy-ahogy elérhetővé vált a Windows Áruházban: a Google Chrome-telepítő nevű alkalmazást telepítve és elindítva

megjelenik egy ablakban a Chrome szokásos letöltési weblapja.

Erre elsősorban azért vetemedett a Google, mert ezzel segítheti a kevésbé technikai beállítottságú netezőket, hogy megtalálják és telepítsék a böngészőjét, nehogy a végén még egy rivális termék használatára kényszerüljenek. Ezen felül persze trollkodásnak sem utolsó az akció: ennyit arról, hogy a Windows Áruházba nem kerülhet fel ténylegesen alternatív böngésző.

Frissítés: a Microsoft nem sokáig tolerálta a Google pimaszkodását, és eltávolította az alkalmazást az Áruházból. A magyarázat szerint a szoftver sérti az Áruház szabályzatát, ugyanis nem képvisel egyedi és egyértelmű értéket. Ezzel lehet vitatkozni, továbbá érdekes kérdés, hogy ennek fényében a Microsoft munkatársai miért adtak eredetileg zöld utat a megjelenésének.

A Google Chrome az ORIGO Szoftverbázisról is letölthető.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről