Érzelmileg zsarolhatnak minket a robotok

robot és gyerek
Vágólapra másolva!
Megzavarodtak a tesztalanyok az életükért könyörgő robottól.
Vágólapra másolva!

A sci-fi egyik rendszeresen visszatérő témája, hogy pontosan melyik ponton mosódik el a határ az ember és a gép között: mikortól kezdve lehetséges, vagy esetleg szükséges önálló életre képes életformaként tekinteni a fejlett robotokra. Egy német tudósok által elvégzett kísérlet szerint az emberek többségénél nincs magasan a léc, egy teljes joggal butának tekinthető robot is képes érzelmileg manipulálni őket.

Forrás: dpa/Christiane Hübscher

A kísérlet egyszerű volt: megkértek néhány tucat tesztalanyt, hogy üljenek le rövid időre egy robottal, és egyszerű kérdések megválaszolásával tanítgassák azt, majd a kísérlet végén kapcsolják le a gépet. Itt jött a kísérlet érdemi része, ugyanis a tesztalanyok felénél a robotok verbálisan és testbeszéddel is könyörögni kezdtek az életükért.

A könyörgés hatására a tesztalanyok rövid időre kivétel nélkül döntésképtelenné váltak, a negyedük pedig végül nem is volt hajlandó lekapcsolni a robotot.

A tudósok persze az összes tesztalanytól megkérdezték, hogy miért nem kapcsolták le azonnal (vagy egyáltalán) a robotot. Erre tipikusan azt kapták, hogy

vagy sajnálatból, vagy mert nem akartak kárt okozni bennük.

A kontrollcsoportba tartozók minden további nélkül lekapcsolták a robotot és távoztak a helyiségből; maguktól eszükbe sem jutott, hogy a robot lekapcsolása morálisan vagy technikailag problémát jelenthetne.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!