Kipróbáltuk a telefont, ami olyat tud, amit más nem

Vágólapra másolva!
Az Asus már egy jó ideje próbálkozik telefongyártással, azonban az átütő siker valahogy mindig elmaradt. Nem voltak rossz készülékek a ZenFone-ok, sőt, akadtak köztük nagyon kellemes darabok, azonban sosem tudtak igazán kiemelkedni, és néha az árazást vagy éppen a bemutató dátumát és a piacra dobást baltázta el a vállalat. Azt viszont egyértelművé tették, hogy a ZenFone 6-ba mindent beleadnak, és ezúttal a telefon olyat is tud, amit más garantáltan nem.
Vágólapra másolva!

De kezdjük az elején, a külsővel. Méretes készülékről van szó, ami egy nagyon picit vastagabb és nehezebb is, mint amit manapság megszoktunk, de ez egyáltalán nem zavaró. Az összeszerelés minősége hibátlannak tűnik, a telefon megjelenése pedig kifejezetten letisztult, elegáns, elöl Gorilla Glass 6-os, hátul pedig Gorilla Glass 3-as üveggel védve, és a jól működő ujjlenyomat-olvasó is hátulra került, a gombokat pedig jobb oldalon találjuk.

A ZenFone 6 szemből. A kijelző szinte teljesen kitölti az előlapot, még szelfikamera sincsen Forrás: Origo

Az előlapot természetesen a mai divatnak megfelelően szinte teljesen egészében uralja a kijelző, ami ezúttal egy 6,4 hüvelykes, 2340x1060-as felbontású egység, és habár nem OLED, hanem a jól bevált IPS LCD, a képminőségébe nehezen lehet belekötni: a színéi szépek, a kontrasztosság rendben van, egyedül a maximális fényerő lehetne kicsit nagyobb.

A kijelző annyira szétterjeszkedett, hogy az előlapon még szenzorszigetet, sőt, szelfikamerát sem találunk.

Nincs cseppformájú bevágás, de még csak a mostanában szintén divatos lyuk sem az előlapi kamerának. Persze ma már nem lehetne eladni egy új okostelefont, hogy ne tudjunk vele szelfizni, és itt jön a ZenFone 6 nagy trükkje!

Finommechanika, amilyet még nem láttunk

A ZenFone 6-on ugyanis csak hátul találunk kamerát, méghozzá két lencsével. A fő lencse a Sony legújabb, sokak által használt (például Honor 20) és bizonyított IMX586-as szenzort használja, 48 megapixeles felbontással, habár a legjobb eredmény érdekében érdemes 12 megapixelen lőni, ilyenkor ugyanis kvázi össze tudja gyúrni a pixeleket, szuper végeredményt produkálva. A másodlagos kamera egy széles látószögű 13 megapixeles egység, amit értelemszerűen ritkábban fogunk használni.

De a lényeg, hogy ezt az egészet az Asus egy kis mechanikus szerkezetre építette rá, ami hátulról előre hajtja a kamerát, ha szelfit szeretnénk készíteni.

Kamera kinyitva! Forrás: Origo

Mindez egy halk, mechanikus zümmögéssel jár, amiről néhányan azt mondták, hogy gagyi, szerintünk viszont nagyon hangulatos, és egyáltalán nem zavaró. Felmerül persze a kérdés, hogy mennyire lesz ez tartós, de az Asus egy nagyon masszív, az autók kuplungjára hasonlító mechanikát tervezett, amiről a tesztek során kiderült, hogy 5 éven keresztül napi közel 50 nyitás-csukást simán kibír. Ennél valószínűleg a legelvetemültebb szelfiőrültnek sem kell több napi szinten, öt évig pedig úgysem használunk egy okostelefont már manapság. Ráadásul, ha 1,25 méternél magasabbról ejtjük le a készüléket, akkor képes érzékelni az esést, és magától behúzza a kamerát, hogy megvédje.

A komplex megoldás viszont több előnnyel is jár, például rögtön azzal, hogy nem kell az előlapra egy szerényebb képességű, különálló kamerát elhelyezni, hanem a bivaly hátlapi szenzorral készíthetjük a szelfiket is.

Ez azt jelenti, hogy nem kell lemondanunk a fő szenzor képességeiről, sem pedig a lézeres autófókuszról, valamint szelfi módban is készíthetünk akár 60 képkocka/másodperces 4K-s videót. Ilyenre pedig jelenleg egyetlen okostelefon sem képes.

Hátulról előrejön, így szelfiket is a nagyon jó minőségű hátlapi kamerával készíthetünk! Forrás: Origo

Ráadásul a mechanika nemcsak teljesen be vagy teljesen ki tudja hajtani a kamerákat, hanem a fényképező alkalmazásba belépve a hangerő gombbal kézzel is szabályozhatjuk a nyitást, így olyan szögekben készíthetünk fotókat, ami amúgy nagyon kényelmetlen lenne.

Ezen kívül a szoftver képes úgy panorámaképet csinálni, hogy nekünk meg se kell mozdítani a telefont, megoldja ő azt magának a kamera mozgatásával.

A Sony szenzor egyébként jó fényviszonyok mellett remek fotókat készít, és támogatott a HDR, valamint HDR++ is, ezeket pedig automatikusan képes kapcsolni a rendszer, ha úgy érzi, hogy szükség van rájuk. De besegít a mesterséges intelligencia is, számos konkurenshez hasonlóan a ZenFone 6 is képes felismerni a témát (például növény, étel, ember, stb.), és ahhoz igazítani a kamera különböző beállításait, értékeit.

Éjszaka, rossz fényviszonyok között viszont néha felemás lesz a végeredmény, habár a szoftverben elérhető az éjszakai mód, és tud nagyon látványos dolgokat is produkálni. Ez már valószínűleg leginkább a szoftveres oldalon múlik, hiszen a csúcsminőségű szenzor adott, és pár nappal ezelőtt már érkezett is egy frissítést a telefonhoz, ami javít a kamera teljesítményén, és még továbbiak várhatók. Az optikai képstabilizálásról viszont le kell mondanunk, ezzel valószínűleg már túl komplex lett volna a kameramodul, hogy beleférjen a forgatós mechanizmusba, cserébe a mesterséges intelligencia igyekszik szoftveresen stabilizálni a képet.

Szép a hátoldal Forrás: Origo

Brutális vas, hibátlan árazással

Az Asus a jelenleg elérhető legerősebb mobilprocesszort, a Qualcomm Snapdragon 855-öst szerelte a ZenFone 6-ba, 6GB memória és 64 vagy 128 GB tárhely mellett (de érkezik egy 8GB memóriás, 256GB tárhelyes változat is). Ennek megfelelően mondani sem kell, hogy a telefon röhögve elpusztít bármilyen erőforrás-igényes alkalmazást, amit csak ráengedünk,

és villámgyorsan, döccenések nélkül működik.

Ehhez asszisztál az is, hogy egyrészt mesterséges intelligencia segítségével folyamatosan tanulja a készülék, hogyan használjuk, másrészt az is sokat segít, hogy az Asus saját, ZenUI néven futó felhasználói felülete semmilyen felesleges marhaságot nem tartalmaz, szinte egy az egyben az Android gyári kinézetét kapjuk vissza, előre telepített haszontalan alkalmazások garmadája nélkül.

Több szögben dönthető Forrás: Origo

A cikk elején megjegyeztük, hogy a ZenFone 6 egy nagyon picit vastagabb, mint amit manapság megszoktunk, ez pedig vélhetően a kameramodul mechanikája miatt van így. De ha már így kellett lennie, akkor a tervezők kihasználták az extra helyet, és egy meglehetősen brutális,

5000 mAh-s kapacitású akkumulátort vágtak bele a telefonba, amiből normális körülmények között simán ki lehet hozni kétnapos üzemidőt.

Szintén dicséretes, hogy a telefon dual SIM-es, azonban a microSD-kártyás bővítési lehetőségről akkor sem kell lemondanunk, ha két SIM-et használunk. Ezen kívül nem maradt le a fülhallgatókimenet sem, a beépített hangszóró mellé pedig még egy kis „mélynyomó” is jutott a készülékbe, így egészen jól szól.

Nem maradt le a jack-csatlakozó! Forrás: Origo

A ZenFone 6 tehát hardveresen és külsőre is nagyon meggyőző, ráadásul a kihajtogatós kamerával egy olyan különlegességet kapunk, amivel garantáltan lenyűgözhetjük a baráti társaságot. Úgy tűnik tehát, hogy az Asus ezúttal célba ért, és végre egy olyan telefont tett le az asztalra, amit bátran tudunk ajánlani. Főleg úgy, hogy a cég 189 990 forintos ajánlott végfelhasználói árat állapított meg a ZenFone 6-ra, ami bizony egy ilyen vasért (ami ráadásul különleges is) nagyon rendben van!

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!