Extra védelmet kapott az androidos Chrome

asian teen smartphone clothes clothing shopping
Vágólapra másolva!
Biztonságosabbá váltak a belépési mezőket tartalmazó weblapok.
Vágólapra másolva!

A többség valószínűleg emlékszik még az elsősorban az Intel processzorok biztonsági problémái miatt tavaly januárban kitört botrányra, bár egyes hibák más gyártók központi egységeit és mobileszközöket is érintettek. A számítógépek alaplapjaihoz és az operációs rendszerekhez számos frissítés érkezett az utána következő hónapokban, amelyekkel az Intel és a társai megpróbálták hatástalanítani a hardveres eredetű sérülékenységeket, plusz egyes alkalmazások készítői egyéni módokat is találtak arra, hogy nehezebbé tegyék a sebezhetőségek kihasználását a szoftvereiken keresztül.

Forrás: mentatdgt / Pexels

Az egyik ilyen extra védelmet kapott alkalmazás a Google Chrome számítógépes változata volt, egész pontosan a Chrome 67-ben debütált a védekezésre kitalált oldalelszigetelési mechanizmus. Ez biztonsági szempontból remek adaléknak bizonyult, azonban olyan 20 százalékkal növelte a böngésző amúgy is sokat kritizált memóriafelhasználását, így a Google egészen eddig nem is tette elérhetővé a Chrome androidos verziójában.

Most részlegesen megváltozott a helyzet: az androidos Chrome 77-ben a cég csendben aktiválta a biztonsági funkciót, azonban csak a legalább 2 GB memóriával rendelkező eszközökön, és kizárólag a bejelentkezési mezőket tartalmazó weblapokon merte bekapcsolni.

Tesztelési jelleggel egyelőre csak a megfelelő androidos eszközök 99 százalékán aktiválta a Google az oldalelszigetelést, a maradék 1 százaléknyi eszköz kontrollcsoportként funkcionál.

Ezzel párhuzamosan a Chrome 77 számítógépes kiadásában lévő oldalelszigetelés is jelentős fejlesztéseket kapott, amelyeknek köszönhetően akkor is képes lehet megvédeni a felhasználói adatokat a támadóktól, ha azok sikeresen átvették az irányítást a kijelzőn megjelenő tartalmat leképező (renderelő) folyamat felett.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről