A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
20:05VízilabdaMagyarország-Kanada
HUNMagyarország
21:00KézilabdaArgentína-Magyarország
NyílNyíl

Nem mindenki rajong a mobilos víruskövetésért

mobilozás telefonozás okostelefon séta
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Az amerikaiak bő fele nem tudja vagy kívánja használni.
Vágólapra másolva!

Ha minden jól megy, akkor május közepén elérhetővé válhat az Apple és a Google által közösen fejlesztett koronavírus-követő rendszer. Ez a támogatott okostelefonokon Bluetooth segítségével naplózhatóvá teszi, hogy mely mobilozók jártak egymás közelében, és akik megbetegednek, azok anonim módon jelezhetik másoknak, hogy fertőző páciens közelében jártak a közelmúltban.

A kép csak illusztráció Forrás: Pexels

A követőrendszer használatának persze technikai feltételei vannak, ezek pedig leszűkítik azok körét, akik egyáltalán aktiválni tudják majd a szolgáltatást, plusz a fejlődő régiókban kellemetlenül alacsony lehet a támogatott készülékek hányada.

Ezen limitációk mellett akad egy további kardinális kérdés is: egyáltalán hányan lesznek hajlandóak használni a rendszert?

A rendelkezésre álló információk alapján egyáltalán nem jó a helyzet. A The Washington Post és a Marylandi Egyetem felmérése során a megkérdezett amerikaik 82 százaléka rendelkezett okostelefonnal, az ő körükben pedig fele-fele arányban oszlott meg azok aránya, akik nagy valószínűséggel hajlandóak használni a rendszert, és akik szinte biztosan nem fogják aktiválni azt.

Érdemes persze hozzátenni, hogy a kutatásban csak 1008 felnőtt vett részt, így túlságosan sokat nem érdemes adni a kijött eredményekre.

Ráadásul a felmérés még rózsás képet festett a már elérhető víruskövető alkalmazások használata fényében. Észak-Dakota lakosságának csupán 3 százaléka telepítette eddig az állami követőappot, bár a múlt hétig csak iOS-re volt elérhető. Szingapúrban március vége óta a lakosság 20 százaléka, míg Norvégiában április közepe óta 30 százalék installálta a kormányok által készíttetett appokat.

Az Oxfordi Egyetem számításai alapján adott területeken a lakosság olyan 60 százalékának kellene használnia a mobilos víruskövető alkalmazásokat ahhoz, hogy azok érdemi segítséget tudjanak nyújtani a járvány alakulásának követésében, továbbá az ellene való védekezésben.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!