Kímélné a laptopok akkuját a Chrome

laptopozás, laptop, illusztráció, tanulás, egyetem, munka, nő
Vágólapra másolva!
Újabb trükkel próbálják növelni az üzemidőt a fejlesztők.
Vágólapra másolva!

Nem csak a memóriahasználattal áll hadilábon a Google Chrome, a laptopokon az akkus üzemidőt is a kelleténél jobban csökkenti. A fejlesztői évek óta próbálnak különféle módokon javítani a helyzeten, azonban problémát jelent, hogy az elképzeléseik funkcionális hibákat okozhatnak a webhelyek működésében, részben emiatt keservesen lassan halad a munka.

A kép csak illusztráció Forrás: Shutterstock

Most megkezdődött egy alacsony rizikójú fejlesztés tesztelése, ennek keretében a Chrome lecsökkenti a jó ideje háttérben lévő fülek automatikus szkriptfuttatási eseményeinek a számát.

Konkrétan öt perc háttérben állás után percenként csak egy időzített futtatást engedélyez.

Az időzített futtatás lehetővé teszi a webfejlesztők számára, hogy például automatikusan frissítsenek egy hírfolyamot vagy chatfelületet. Sajnos sokan közülük átesnek a ló túlsó oldalára, és indokolatlanul gyakran futtatnak automatizáltan kódokat. Ezzel szükségtelen processzorterhelést okoznak,

ami csökkenti az akkus üzemidőt.

A Google két tesztet is futtatott a működésének az ellenőrzésére, mindkettő esetében 36 háttérben lévő fület használt, mindegyikben népszerű webhelyeket nyitott meg. Amikor egy üres fül volt az előtérben, akkor a tesztgép akkus üzemideje 6,4 óráról 8,2 órára nőtt, míg a YouTube-bal az előtérben 4,7 óra helyett 5,3 órán át bírta a telep.

A funkció a Google Chrome fejlesztői változatában (Canary) tesztelhető, az érdeklődők a kísérleti funkciók bekapcsolására kitalált chrome://flags oldalon aktiválhatják, „Throttle Javascript timers in background" néven kell keresni.

Ha minden jól megy, akkor a fejlesztés pár hónapon belül megérkezhet a Chrome stabil változatába.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről