Így lehet okos és környezettudatos az otthonunk

okos, intelligens, otthon
Az okos otthonba sok minden belefér.
Vágólapra másolva!
Az "okos otthon" kifejezés már évek óta központi beszédtéma, de még mindig nehezen tudja körülhatárolni egy átlagfelhasználó, hogy valójában mit is jelent ez a két szó együtt. Ezért a következő cikkben megpróbáljuk felvázolni, mit is takar ez a divatos kifejezés.
Vágólapra másolva!

Klíma, világítás

Otthonunk alapvető fogyasztói a világítóeszközök és a hűtő/fűtő berendezések. Ezek irányítására az alapszintű intelligens rendszerek is képesek. Nem is kell hozzá más, csak pár okos LED izzó a lámpáink foglalatába, egy központi hub, ami ezeket összeköti az otthoni hálózatunkkal, és mondjuk, egy okostelefonra telepíthető segédprogram. Így már tetszés szerint kapcsolgathatjuk telefonunkról a lámpáinkat, sőt, beállíthatjuk, hogy amikor a telefonunk érzékeli, hogy hazaértünk – ez lehet GPS alapú, de az is lehet, hogy egyszerűen csak megismeri az otthoni Wi-Finket -, napszaktól függően felkapcsolja a lámpákat, illetve lekapcsolja, ha elhagyjuk a lakást.

A tv az okos otthon központjaként is funkcionálhat. Forrás: Origo

Ugyanez megoldható a fűtésrendszerünkkel, ha beiktatunk egy okos termosztátot. Így már hazafelé felfűthetjük otthonunkat a nekünk tetsző hőfokra, és ha elmegyünk otthonról, a rendszer minden segítség nélkül lejjebb veheti a fűtést.

Ezekkel a megoldásokkal a kényelem mellett már szemmel látható mennyiségű pénzt is megspórolhatunk, nem is beszélve az időről, amit például a fűtés állandó állítgatásával töltenénk, mire úgy-ahogy beállítunk egy hagyományos termosztátot, hogy az a család minden tagjának időbeosztásához és hőérzetéhez igazodjon.

Biztonság

Az okos biztonsági berendezések, mozgásérzékelők, füstjelzők, biztonsági kamerák létjogosultságát elmagyarázni is felesleges. Az előnyük a korábbi, nem online társaikhoz képes annyi, hogy nem csupán villogni, szirénázni, vagy egyszerű képet közvetíteni tudnak, de ennél jóval bonyolultabb akciókra is képesek. A kamerák mozgás esetén önműködően elindítják a felvételrögzítést, közben pedig jeleznek a telefonunkon, hogy megnézhessük, mi történik, és eldönthessük, riasszuk-e a rendőrséget, vagy csak a macska randalírozik. A füstérzékelő is jelezhet nekünk, de akár le is állíthatja a fűtésrendszert, ha úgy állítjuk be. A mozgásérzékelő pedig a fent már említett módon felkapcsolhatja a lámpáinkat, ha mozgást érzékel, elriasztva így egy esetleges betörőt, vagy megakadályozva, hogy éjjel hazabotorkálva átessünk a nappaliban a fotelen.

Szórakozás

Az okos otthonoknak már szórakoztató rendszerek is szerves részei. A legtöbb okos otthon természetesen okostelefon köré épül, de ma már az okostelevízók is remek központjai lehetnek a rendszernek.
Emellett a tévénézés is elképesztő ütemben fejlődik, okosodik. Nemcsak tévéről, mobilról is fogyaszthatunk már tartalmakat, és nem csupán az online oldalakról, de a „hagyományos" tévécsatornákról is.

A Vodafone TV például egy ilyen szolgáltatás. A rendszer amellett, hogy egyszerű internetkapcsolat segítségével lehetővé teszi a tévénézést, rengeteg egyéb szolgáltatással is el van látva.
Megállíthatjuk a segítségével az adott műsort, ha épp valami dolgunk van, és később ugyanonnan folytathatjuk, – akár utazás közben is az okostelefonunk képernyőjéről – felvehetjük a minket érdeklő műsorokat (A tartalomszolgáltató jogosultságainak függvényében), hogy majd, amikor épp ráérünk, nyugodtan megnézhessük őket.
Emellett olyan online szolgáltatásokhoz is hozzáférünk ezzel, mint például a Netflix, a Youtube vagy az Amazon szolgáltatása. És mindehhez csak internetelérésre van szükségünk.

Milyen gyors internet kell ehhez?

Hogy milyen internetkapcsolat kellhet minimálisan egy okos otthon rendszer működtetéséhez, arról a Vodafone Magyarország marketingigazgatóját, Gábor-Balogh Bernadettet kérdeztük meg, aki elmondta, hogy:

„A lényeg, hogy legyen wifi (ezzel működik a legtöbb okos otthon rendszer, bár vannak olyanok is melyek rádióhullámokkal operálnak), és ami számít, hogy a kapcsolat stabil legyen. Az okos otthon elsősorban befelé kommunikál az eszközök között, erre elég egy lassabb internet is, de természetesen nem mindegy, hogy az adott sávszélességet hányan és mire használják egyidejűleg"

Nagyobb sávszélességet igényelnek azonban olyan eszközök, mint a biztonsági kamerák vagy videó alapú kapucsengők - de jellemzően a „normál" 150mbps sebességű internetkapcsolat ilyen esetekben is elegendő lehet.

Ha pedig online tévét is szeretnénk nézni, akkor sem kell az égig emelni a sávszélességet. A szakértő szerint például a

"Vodafone TV akadásmentes használatához IP alapú technológia esetén 8Mbps a minimum, ha kizárólag a tévészolgáltatáshoz van használva az internet."

Ezt a sebességet pedig már Vodafone TV szolgáltatással kínált minimális sebességet nyújtó otthoni díjcsomagok is képesek biztonsággal nyújtani.

A cikk megjelenését a Vodafone támogatta.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről