Okosabb lett az LG új OLED tévéje

LG CX, OLED, tévé, teszt
A színek szépek.
Vágólapra másolva!
Az LG évek óta az OLED televíziók legnagyobb, elsőszámú támogatója. A vállalat jó szokását megtartva 2020-ban is több új ilyen eljárásra épülő tv-szériával lépett színre. A különleges, újat mutató darabok mellett a BX és CX család képviseli a hagyományos kialakítású darabokat. Ezek közül az utóbbi a nagyobb tudású széria, amelynek 55 inches változata tett az Origóban egy rövid látogatást. Úgyhogy ennek köszönhetően kipróbáltuk, hogy mit tud nyújtani képminőség és kezelhetőség terén a televíziós iparág jelenleg egyik legerősebb versenyzője.
Vágólapra másolva!

Képminőség

A sok csilivili extra is fontos, de azért egy tv esetében még mindig a legfontosabb szempont, hogy milyen is a produkált képe. Nos, az LG a CX szériával kegyetlenül magasra pakolta a lécet. A tökéletes feketét és végtelen kontrasztot produkáló, házon belül készülő OLED panelt a szintén saját fejlesztésű képfeldolgozó chippel egészítették ki. Ez utóbbi, a 3. generációs Alpha9 processzor tartalmazza a különféle képmódosító eljárásokat, illetve ez felel a színpontosságért, valamint a mozgásmegjelenítésért is. Az ilyen képfeldolgozó processzorok ma már legalább ugyanolyan fontosak, mint maga a kijelző, és e téren az LG a jelek szerint nagyon odatette magát.

A színek szépek

A látványvilág ugyanis nagyon jó. A pixelenkénti képvezérlésnek hála (mindegy egyes képpontot külön-külön vezérel az elektronika) a színek ragyogóak, élénkek, és megfelelő beállítások mellett tökéletesen valósághűek, amint azt a műszeres méréseink is bebizonyítottak. A modell támogatja a nagy dinamikatartományú filmek, videók és játékok megjelenítését. Ilyenkor az egyes képi tartományokban a fényerő az aktuálisan futó tartalomtól függően változik valós időben, ami nagyon valósághű végeredménnyel jár. A kontraszt tehát jobb nem is lehetne, a 4K felbontás pedig megfelelő részletességet szavatol.

A mozgásmegjelenítés jó

A termék megkapta az LG egyik féltve őrzött titkát, az úgynevezett felskálázási eljárást. Ez képes az alacsonyabb felbontású tartalmakat egy gigantikus adatbázis és mesterséges intelligencián alapuló algoritmus segítségével "felhúzni". Azaz akár egy Full HD (1920 x 1080 képpont) anyagból is tud 4K (3840 x 2160 képpont) hatásút varázsolni. A mozgásmegjelenítés még a modern tévék többségének is olykor komoly gondot okoz. E téren az LG CX viszont gyakorlatilag kifogástalanul teljesít: semmilyen hibát (akadozást, szellemképesedést, mozgó objektumok duplikálódását) nem tapasztaltunk. Mindent összevetve a kép minősége abszolút elit kategóriás, ezzel a tv ott van jelenleg a világ legjobb készülékei között.

A készülék maximális képfrissítési rátája 120 Hz, és a modell támogatja a különféle gamer funkciók (változtatható képfrissítési ráta, G-Sycn, alacsony válaszidő mód) használatát, azaz játékra is kiválóan alkalmas.

Ezt is kipróbáltuk természetesen, és arra jutottunk, hogy ezek a szolgáltatások tényleg működnek, és kifejezetten hasznosak lehetnek.

Hang

E téren viszont a készülék meglehetősen átlagos teljesítményt nyújt. Ez persze különösebben nem lepett meg, hiszen integrált hangprojektorral nem rendelkezik, audio rendszere pedig rejtett hangsugárzókra épül. 40 wattos maximális teljesítménye egy átlagos szobához, nappalihoz bőségesen elegendő hangerőt produkál.

Beépített mélysugárzók ide vagy oda, a basszusokból nem sokat érzékelni.

Ugyan durva, zavaró hanghibákat nem tapasztaltunk, de ettől függetlenül azt tudnánk mondani, hogy akinek fontos a megszólalás minősége, az akkor jár jól, ha rádug egy sztereó- vagy házimozi szettet, vagy egy jobb soundbart.

Még okosabb tv

A vállalat évekkel ezelőtt úgy határozott, hogy a kezelés terén nem hajlandó kompromisszumot kötni. Emiatt totálisan a saját elvárásaiknak megfelelő okostévérendszert fejlesztettek ki, így született meg a webOS platform. Ennek legfrissebb változata került az LG CX tévébe, amely elődeihez hasonlóan átlátható, szellős, könnyen kezelhető és stabil. A sebességén javítottak a korábbi verziókhoz képest, valamint megkapott néhány extrát. Ezek egyike a rajongói mód, amelynek aktiválása után a néző azonnal értesítést kaphat, ha kedvenc focicsapata játszik, illetve az interneten keresztül beérkező eredmények is folyamatosan megjelenésre kerülnek, még akkor is, ha valaki nem a mérkőzést nézi. Illetve létrehoztak egy külön szekciót az okosotthonrendszernek, amelyen keresztül a korábbinál lényegesen komfortosabban csatlakoztathatóak egyes kompatibilis termékek. E téren egyértelmű előrelépést figyeltünk meg a tavalyi LG tévékhez képest: Azonnal felismerte a potenciális eszközöket a készülék, és a párosítás is villámgyorsan végbement.

Az okosrendszere ismeri az Apple Homekitet is

Az okostévérendszer organikus részét képezik a futtatható alkalmazások. Ezek között megtalálható a Netflix, a YouTube, az Amazon Prime és a HBO Go is, hogy csak a legfontosabbakat, illetve legnépszerűbbeket említsük. Ezek futtatása problémamentes, és a kép minősége is rendben van, de ez ma már alapelvárás.

Tradicionális külső

A bevezetőben említettük, hogy a CX a hagyományos kialakítású LG tévék közé tartozik. A megjelenése ebből fakadóan kicsit konzervatív, legalábbis a gyártó merészebb modelljeivel összehasonlítva.

A dizájn nem tartalmaz sok újdonságot

Egyébként ezzel semmi baj nincsen, a szolid külsőnek hála gyakorlatilag bármilyen típusú belső térbe harmonikusan beilleszthető. De ez egyébként nem jelenti azt, hogy ódivatú lenne a megjelenése, hiszen azért látszik rajta, hogy egy ízig-vérig modern darabról van szó. A kávák keskenyek, a készülékház jó vékony, és akár a falra is felakasztható, tehát szégyenkezni biztos nem fog senki miatta. A ki- és bemenetek választéka megfelelő, így rádugható egyszerűen és gyorsan külső médialejátszó, számítógép, játékkonzol vagy hangrendszer is. A HDMI 2.1 csatlakozók sem hiányoznak róla, amelyek sok nagy nevű vetélytárs idei csúcsmodelljén még mindig nem találhatóak meg.

Értékelés

Lehet, hogy nem az LG CX minden idők legextrémebb külsejű tévéje, de attól még tény, hogy ez a készülék egy igazi csúcsragadozó. Egyedül a hangja középszerű, de hibákat itt sem tapasztaltunk. A visszafogott dizájn nekünk tetszett, a kezelés nagyon felhasználóbarát, a kép minősége pedig remek. Ezt a tévét nagyon odatették!

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről