A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Melyik mobilrendszer frissül a leggyorsabban?

google android 11
Google Android 11
Vágólapra másolva!
Úgy látszik, némileg jobban terjed az új Android 11, mint az elődei, de a Google továbbra sem tudja gyorsabb frissítésre ösztökélni a gyártókat. Ezzel szemben az iPhone új operációs rendszere a szokásoknak megfelelően villámgyorsan leuralta a palettát.
Vágólapra másolva!

A Google már hosszú évek óta keményen dolgozik azon, hogy az Android újabb és újabb főverziói gyorsabban terjedjenek el a különböző gyártók készülékein, és ennek érdekében igyekszik minél egyszerűbbé tenni a váltást. Az erőfeszítések azonban egyelőre nem igazán látszanak működni, és habár mindig javul egy kicsikét a helyzet, egyelőre nem úgy tűnik, hogy az Android töredezettsége a közeli jövőben megszűnhet.

Ez persze alapvetően nem a Google hibája, hiszen a vállalat elsősorban csak a saját gyártású, Pixel márkájú telefonjaiért felelős, a többi gyártót nem kényszerítheti gyorsabb frissítésre. Pedig ez fontos lenne, nemcsak a különböző új szolgáltatások és lehetőségek, hanem a biztonság miatt is.

Mindenesetre a Google valószínűleg nem büszke a helyzetre, így hivatalosan már nem is közli, hogy milyen részesedéssel rendelkeznek aktuálisan a piacon az Android különböző főverziói. Különböző kutatócégek, így például a StarCounter is, azonban időről időre készít felméréseket, amik képet adnak a helyzetről.

Forrás: Google

Ezek szerint a legújabb verzió, az Android 11 nem áll annyira rosszul. Habár egyelőre csak az Egyesült Államokból érkeztek adatok, de ott már átlépte a 25%-ot az új rendszer részesedése körülbelül fél évvel a megjelenése után. Globálisan vélhetően ennél jóval kisebb szeletet tudhat magáénak, de érdemes figyelembe venni, hogy az Android 10-nek majdnem egy év kellett ahhoz, hogy világszerte elérje a 10%-os penetrációt.

Globálisan egyébként a legtöbb készülék még a kettővel ezelőtti, Android 9-es verziót futtatja, azonban a 10-es változat már 41%-ot hasított ki magának, tehát közeledik a trónfosztás.

Az Egyesült Államokban egyébként azért tud viszonylag gyorsabban terjedni az új főverzió, mert a legnépszerűbb androidos gyártó messze a Samsung, amelyik az utóbbi hónapokban nagyon erősen ráfeküdt a frissítések meggyorsítására, még a viszonylag régebbi készülékei esetében is. Ráadásul a gyártó ígérete szerint ezt a jó szokását a jövőben is igyekszik majd megtartani.

Az iOS még mindig megközelíthetetlen

Ha az operációs rendszer frissességéről van szó, akkor természetesen az Apple mindig is verhetetlen volt, és továbbra is az. Persze, a kaliforniai gyártó egyszerűbb helyzetben van, hiszen mind a szoftvert, mind pedig a telefont saját maga készíti. Így is akadtak olyan évek, amikor az iOS egy-egy új főverziója okozott kisebb-nagyobb problémákat, amiket csak hetek vagy hónapok múlva tudott kijavítani az Apple, ez azonban láthatóan nem szegte kedvét a vásárlóközönségnek a frissítésekkel kapcsolatban.

A legújabb, 14-es verziójú iOS-t tavaly szeptemberben indította el az Apple, és azóta már az aktív iPhone-ok 80%-án ez a rendszer fut.

Ez az iPhone globális piaci részesedését tekintve azt jelenti, hogy már több mint 800 millió készülék futtatja a legfrissebb operációs rendszert. Azonban még jobban áll az iOS 14, ha csak az utóbbi négy évben megjelent, tehát garantáltan a frissítési keretbe tartozó iPhone-okat nézzük, ezeknek ugyanis már a 86%-án az új rendszer dübörög.

Forrás: Apple

Az iPad táblagépeknél némileg más a helyzet. Nem áll rosszul az Apple, a négy évnél fiatalabb készülékek esetében itt is 84%-os az új rendszer penetrációja, azonban az összes aktív készüléknek már csak 70%-án fut a legújabb iPadOS 14.

A jelenséget viszonylag könnyű megmagyarázni: az iPadeket jóval ritkábban cserélik a felhasználók, mint a telefonokat, hiszen általános, hétköznapi felhasználásra még egy négy évnél idősebb iPad is bőven megfelelő lehet. Ezekre a készülékekre már vagy nem érkeznek frissítések, vagy pedig a felhasználók inkább elutasítják a frissítést, azokból a korábbi rossz tapasztalatokból kiindulva, hogy esetleg az öregebb gépeket "lassíthatja" az új verzió.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!