Megújul a nyár elején a Firefox kinézete

mozilla firefox
Bő másfél hónappal a tervezett kiadása előtt így néz ki a Proton felületes Firefox
Vágólapra másolva!
Érik miatta a botrány, nem mindenki elégedett a modernebbnek szánt köntössel.
Vágólapra másolva!

Jó ideje nem titok, hogy a Mozilla dolgozik a számítógépes Firefox vizuális ráncfelvarrásán, a Proton munkanéven futó kinézet a június elsején megjelenő Firefox 89-ben fog debütálni. Ezzel máris késésben van a projekt, a kérdéses főverzió kiadását a napokban két héttel elhalasztották az illetékesek, hogy több idő legyen az új felület tesztelésére és finomhangolására.

Bő másfél hónappal a tervezett kiadása előtt így néz ki a Proton felületes Firefox Forrás: Origo

Nem véletlenül, az új Proton kinézet alaposan felkavarta az állóvizet: sokan túlságosan elnagyoltnak érzik a fülsor dizájnját, általánosságban véve nem tartják elég „kontrasztosnak" a kezelőfelületet, nem válnak el rajta elég markánsan egymástól a különböző elemek. A kiadási időpont közeledtével egyre paprikásabbá váltak a Proton miatti viták, hiszen funkcionálisan semmiféle előnyt sem hoz, cserébe viszont több helyet foglal a kijelzőn, a puszta esztétikája pedig szintén megosztó.

Természetesen a következő két hónapban még van idő néhány változtatással lehűteni a tesztelők kedélyeit, elvégre nem hiányzik a Mozillának, hogy az elhibázott újradizájnolás miatt is felhasználókat veszítsen, miután lassan emberemlékezet óta csökken a Firefox piaci részesedése.

A jobb egérgombos menük is új dizájnt kaptak Forrás: Origo

Az elmúlt időszak technikai változtatásainak köszönhetően mostanra nehézzé vált megállapítani a böngészők piaci részesedését, a StatCounter és NetMarketShare nemzetközi adatai jelentős mértékben eltérnek. Az előbbi szerint a Chrome (67,1%) után már a Safari (10,1%) és az Edge (8,04%) is lepipálták a Firefoxot (7,97%), míg az utóbbi szerint a Chrome (68,8%) és az Edge (11,6%) után 6,3% részesedéssel a harmadik legnépszerűbb böngésző.

Hazánk a Firefox egyik leghűségesebb piaca, a Gemius Rankings szerint a közel 65% részesedéssel piacvezető Chrome után 22% résszel a második legnépszerűbb böngésző, míg az Edge 6,42%-kal a harmadik legtöbbet használt megoldás.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről