Ezzel a konyhai eszközzel könnyedén elteheti a gyümölcsöket télire

Aszaló, gyümölcs, egészség, aszalógép
Az aszalógépek egyre népszerűbbek itthon is
Vágólapra másolva!
Megmutatjuk, hogy készíthet otthon édes és egészséges desszerteket, amik a hideg téli napokon nagyon jól jönnek majd.
Vágólapra másolva!

Bár talán ma már sokaknak furcsának tűnhet, de a leleményes emberiség a hűtőszekrény feltalálása előtt évezredekkel kifejlesztett olyan tartósítási módszereket, amelyeknek köszönhetően a romlandó élelmiszerek hosszú időn át eltárolhatóak maradtak. Ilyen például a füstölés, a lesütés, a sózás és az aszalás is.

Az aszalógépek egyre népszerűbbek itthon is Forrás: Origo

Ez utóbbi is számos előnnyel kecsegtet, de az az igazság, hogy az elmúlt néhány évtizedben az emberek mintha megfeledkeztek volna róla. Pedig akedvező árú, könnyen kezelhető kis konyhai gépeknek köszönhetően ma már minden háztartásban, akár egy kis garzonlakásban is elérhető ez a módszer. Mutatjuk, hogy hogyan, és mire kell figyelni egy ilyen típusú eszköz vásárlásakor.

Aszalás? Mi az, miért hasznos?

Kezdjük röviden magával az aszalással: ez alapvetően egy növény- és elsősorban gyümölcstartósítási eljárás, amelynek során a cél a nedvesség kivonása. Ehhez korábban a Földünkhöz közel eső legnagyobb erőművet, illetve annak energiaforrását, azaz a napot használták. Szépen kiterítettek az asztalra vagy bármilyen lapos, de esőtől, nedvességtől viszonylag egyszerűen védhető helyre egy takarót vagy ponyvát. Azon egymástól megfelelő távolságra elhelyezték a növényeket, a többit pedig a természetre bízták.

A többszintes kialakítással több élelmiszer hőkezelésére nyílik lehetőség Forrás: Origo

A nedvesség elpárolgásával nő a cukorkoncentráció, amely meggátolja az esetleges rothadást. Ez pedig azt jelenti, hogy a zöldség és gyümölcs hosszú hónapokon át eltárolható és fogyasztható marad.

Ez pedig a kritikus téli és kora tavaszi időszakban igen sokat számított. Hiszen ez által ilyenkor sem kellett lemondani ezekről az élelmiszerekről, és persze a bennük található vitaminokról.

Manapság, amikor akár egy hét alatt is megérkezhet Magyarországra a brazil banán, ez már nem akkora durranás, de régen ez kulcsfontosságú lehetett a változatos táplálkozás, az egészség megőrzése, és úgy általában a túlélés szempontjából. Az aszalás során megváltozik a növények összetétele, ebből fakadóan az ízük is más lesz.

Sokszor megnő a cukortartalom koncentrációja, ezáltal édesebbnek érezzük az ily módon tartósított élelmiszereket.

Ez az, amiért elsősorban keresték és keresik az aszalt gyümölcsöket az emberek.

Aszalás otthon

Az elmúlt évek zöld trendjei miatt pedig már sokan környezetvédelmi, energiatakarékossági okokból döntenek az otthoni aszalás mellett. Azaz úgy vannak vele, hogy nem tartják helyesnek, hogy a világ másik feléről átszállított avokádót vagy mangót egyenek akkor, ha nem terem országukban éppen friss gyümölcs. Helyette inkább elvégzik otthonukban az aszalást, és így tesznek el télire tartósított élelmiszert. Ehhez pedig nem kell feltétlenül saját kert vagy udvar, esetleg nagyobb terasz. A háztartásigép-iparágban érdekelt cégek már egy ideje foglalkoznak kompakt, akár egy kisebb konyhában, lakásban is elférő aszalómasinák fejlesztésével és gyártásával. Ezek azonban jelentősen eltérhetnek egymástól, és abból fakadóan használati értékük is nagy mértékben eltérhet egymástól. Például van köztük olyan, amely más típusú élelmiszerek kezelésére is képes.

Egyes masinák akár húsfélék elkészítését, szárítását is lehetővé teszik. Forrás: Origo

Az már tehát világos, hogy aszalni jó, az aszalás hasznos, és reméljük, sokak érdeklődését felkeltettük. Most azt járjuk kicsit körbe, hogy mire érdemes figyelni egy otthoni aszalógép megvásárlása során. Azt fontos megjegyezni, hogy ezek a berendezések a napot helyettesítik, azaz hőt termelnek, hőkezelik az élelmiszert, azaz a működésükhöz energia, azaz elektromos áram szükséges.

Méret

A legkisebb otthoni aszalógépek átmérője 30-32 centiméter, és 1-5 szintesek. Ezek túl sok élelmiszer egyidejű megszárítására nem alkalmasak, hiszen előfordulhat, hogy a gyümölcsöket, zöldségeket még fel is kell darabolni. Ettől függetlenül első, belépő eszköznek egy ilyen kompakt masinát javasolnánk. Ha valaki rákap az ízére, akkor idővel természetesen beszerezhet majd egy nagyobbat. De inkább kisebb legyen és könnyen mozgatható, mint egy nagy masina, amit nem szívesen mozgat az ember.

Kialakítás

Érdemes több, legalább ötszintes, azaz öt különálló szárítótálcával ellátott aszalógépet választani. Fontos, hogy ezek teljesen szeparálhatóak legyenek egymástól, hogy a tálcákat könnyen ki lehessen venni, mert így sokkal könnyebben és hatékonyabban megtisztíthatóak. Az sem hátrány, ha a tálcák elrendezése bizonyos korlátok között módosítható, mert ezáltal akár nagyobb méretű élelmiszerek is beférhetnek a szerkezetbe.

Automata kikapcsolás

Mindenképpen olyan gépet válasszunk, amelynél manuálisan vagy előzetesen beállított programok segítségével megadható a működési idő, és aminél ennek lejárta után a szerkezet automatikusan kikapcsol. Azaz nem termel hőt, nem fogyasztja ezt követően az áramot.

Sokoldalúság

Számos aszalógépnél a gyártó jelzi, ha az alkalmas fűszernövények, gombák, sőt húsfélék hőkezelésére is (aszalásról ilyenkor nem beszélhetünk). Ezek tehát lényegesen sokoldalúbb használatot tesznek lehetővé. Amennyiben valaki ilyen típusú élelmiszerek szárításában, tartósításában is gondolkodik, akkor érdemes egy sokoldalú, többfunkciós gép mellett letennie a voksát.

Előre programozott funkciók

Ezek megléte a kényelmes használatot biztosítja: A felhasználónak nem kell utánanéznie, hogy mondjuk egy adott gyümölcsnek mennyi időre és milyen hőfokra van szüksége. Egyszerűen csak kiválasztja a megfelelő opciót, és a többit a gépre bízza.

Teljesítmény

A nagyobb teljesítmény nagyobb elérhető hőfok megteremtését teszi lehetővé. Mindez pedig módot ad arra, hogy ne pusztán aszaljunk egy gyümölcsöt, hanem rövid idő alatt konkrétan chipshez hasonló vékony, forró ropogós falatkákat állítsunk vele elő.

Dizájn, anyaghasználat

A skála az olcsó hatású műanyagtól a rozsdamentes, minőségi anyagokból készült, ám ennél fogva drágább modellekig terjed. Természetesen a termékek külsejében is megfigyelhetőek komoly eltérések, úgyhogy akinek fontos, hogy a készülékei passzoljanak a konyha stílusához, annak érdemes keresgélnie, van rá esély, hogy rábukkan az ízlésének megfelelő dizájnnal bíró masinára.

Ár

Az otthoni használatra szánt aszalógépek között hatalmas eltérések figyelhetőek meg e téren. A legolcsóbb, legkisebb tudású készülékek már akár 7-8000 forintért megvehetőek. A határ pedig kis túlzással a csillagos ég, hiszen egy ilyen masina ára akár elérheti a 150 000 forintot is. Igaz, ezért a pénzért már luxust kapunk, inox készülékházzal, LED-kijelzővel és rengeteg extrával.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről