Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Kártevővel jött Windowsra a Play Áruház

windows 11 android
Az androidos Amazon Kindle app a Windows 11-en
Vágólapra másolva!
Bizonyítottan csak piti csalásban utazott a telepítésére használható szkript készítője.
Vágólapra másolva!

A Windows 11 egyik máig javarészt beváltatlan ígéretét az androidos alkalmazások és játékok futtatásának lehetősége jelenti. A funkció nyilvános előzetes változata februárban vált elérhetővé, ám egyelőre csak az egyesült államokbeli felhasználók számára, ráadásul az előre bejelentettnek megfelelően a Play Áruház helyett az Amazon Appstore áll benne rendelkezésre.

Az androidos Amazon Kindle app a Windows 11-en Forrás: Microsoft

A borítékolhatónak megfelelően az utóbbi nem nyerte el a többség tetszését, így nagyon gyorsan megjelentek az olyan szkriptek az interneten, amelyek segítségével könnyedén telepíthető a Play-szolgáltatások keretrendszer és a Play Áruház a Windows 11 gyári androidos futtatói környezetébe.

Most bizonyítást nyert az egyik elsőként felbukkant ilyen segédeszközről, hogy a készítője rosszindulatúan viselkedett, a Powershell Windows Toolbox néven a GitHubon terjesztett szoftvere egy tweakelőprogram volt, ami többek közt lehetővé tette a Play Áruház telepítését is.

A hírek szerint a reklámozott funkcionalitásával nem volt gond, valóban működtek a különféle beállítási lehetőségei, csak épp a futtatásakor titokban telepített egy trójait is.

Ezen keresztül a készítője további rosszindulatú parancsfájlokat tudott futtatni az áldozatok számítógépein, a javuk sajnos már nem elérhető, de az egyik elcsípett szkript népszerű webhelyek betöltésekor csaló webhelyekre, kéretlen programokat tukmáló oldalakra irányította a netezőket.

Egyelőre úgy tűnik, hogy a Powershell Windows Toolbox készítője csak piti csalásban utazott, és kizárólag az egyesült államokbeli felhasználókra hajtott, az USA-n kívüli számítógépeken elvileg nem futottak le a rosszindulatú tevékenységeket végző szkriptek.

Az áldozatok a Feladatütemező alkalmazásban lévő alábbi bejegyzések törlésével és a PC újraindításával állíthatják le a rosszindulatú tevékenységeket:

  • Microsoft\Windows\AppID\VerifiedCert
  • Microsoft\Windows\Application Experience\Maintenance
  • Microsoft\Windows\Services\CertPathCheck
  • Microsoft\Windows\Services\CertPathw
  • Microsoft\Windows\Servicing\ComponentCleanup
  • Microsoft\Windows\Servicing\ServiceCleanup
  • Microsoft\Windows\Shell\ObjectTask
  • Microsoft\Windows\Clip\ServiceCleanup

Emellett érdemes törölniük még a kártevő által használt C:\systemfile mappát, továbbá a C:\Windows\security\ mappában lévő „pywinvera" és „pywinveraa" könyvtárakat, plusz a „winver.png" állományt.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről