A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Nem muszáj új tévét vennie, régiből is csinálhat okos tévét

Google, Android TV, Google TV, okostévé, smart tv
Az Android TV okostévé rendszer igazából sosem tudta megváltani a világot.
Vágólapra másolva!
Mutatunk pár egyszerű módszert arra, hogy hogyan lehet eljuttatni a hagyományos televíziókra is az internetes tartalmakat, online streaming videókat.
Vágólapra másolva!

Elkoptatott közhely, de attól még igaz, hogy a médiafogyasztási szokások változóban vannak, és ez a folyamat érinti a televíziózást is. A hagyományos műsorok, adások és csatornák jelentősége csökken, hiszen egyre többen fordulnak a különféle online szolgáltatások irányába. Ez nem is csoda, hiszen például csak a Netflixen vagy az HBO Go-n ma már több százezer órányi kifogástalan képminőségű tartalom érhető el havi pár ezer forintos előfizetési díjért.

És akkor még a YouTube-ról nem is beszéltünk, amely a világ legnagyobb videómegosztó oldalaként gyakorlatilag végtelen mennyiségű audiovizuális anyagot kínál.

Sokan vannak, akik már direkt erre a felületre készítenek különféle tartalmakat, így a gyakorlatilag ezek az online streaming szolgáltatások úgy funkcionálnak, mint egy-egy hatalmas tévés előfizetési csomag. Azzal az "apró" különbséggel, hogy a néző maga választhatja ki, hogy mikor és mit néz, tehát teljesen szabad kezet kap.

Az Android TV okostévé rendszer nem csak okostévére telepítve érhető el. Forrás: Origo

Az úgynevezett okostévék már lehetővé teszik az ilyen alkalmazások, és ennek köszönhetően az általuk kínált töméntelen mennyiségű netes tartalom közvetlen elérését is. Ezeken a webOS, Tizen vagy Android TV alapú készülékeken tehát pofonegyszerűen elérhetőek az ilyen filmek, sorozatok, videók vagy régi sportközvetítések, amelyek tény és való, hogy a nagy képernyőn mutatnak a legjobban.

Azonban rengetegen vannak, amiknek nincsen okos televíziójuk, vagy esetleg annyira régi készüléket használnak, amelyeken ezek elérhetőségét már megszüntették.

Ám nekik sem kell elkeseredniük, hiszen vannak arra módszerek, hogy az ő tévéjükön is megjelenhessenek ezek az anyagok. Azt fontos megjegyezni, hogy az összes ismertetett módszer HDMI csatlakozót használ, ha valakinek nincs a televízióján ilyen, hanem mondjuk csak SCART vagy kompozit port, akkor vennie kell a boltban egy megfelelő átalakítót.

Laptopról tévére

A laptopon keresztül egyszerűen elérhető a Netflix, az HBO Go, vagy bármilyen más dedikált filmnézegetős szolgáltatás. Illetve természetesen a YouTube is akár, és ehhez nem kell mást tenni, mint beírni a böngészőbe a kívánt oldal nevét. A notebook képe pedig egyszerűen kilőhető a televízióra, csak egy HDMI kábellel kell összekötni a két eszközt. Amennyiben a csatlakozó probléma lépne fel valamelyik oldalról, akkor az a már említett módon, átalakítóval orvosolható.

A laptop használata esetén a böngészőből elindítható a Netflix is. Forrás: Netflix

Ez egy általánosan használt módszer, amelyet gyakran azok is használnak, akik rendelkeznek okos tévével. Előfordul, hogy a pendrive-on, vagy külső merevlemezen található filmjeiket ily módon nézik meg.

Tv felokosító

Vannak olyan kis eszközök, amelyeket kifejezetten azzal a céllal hoztak létre, hogy felokosítsák az úgynevezett buta televíziókat. Ezek lehetnek apró, pendrive méretű masinák, vagy nagyobb PlayStationre hasonlító dobozok is. Minden ilyen eszközt a HDMI portba kell dugni, kiválasztani a televízión a megfelelő bemenetet, és máris lehet élvezni a smart szolgáltatásokat. Az ilyen tévéokosító eszközökön egyébként általában játékok, médialejátszó alkalmazások, időjárás előrejelző programok és híroldalak is megtalálhatóak. Valamint az esetek túlnyomó többségében a böngésző sem hiányzik, azaz különféle weboldalak megnyitását is lehetővé teszik.

A Xiaomi smart box például rengeteg alkalmazás elérését teszi lehetővé, és a hardvere kellően erős. Forrás: Origo

Az ilyen termékek ára nem vészes, a legolcsóbb darabok akár már 10-12 000 forinttól beszerezhető egy ilyen masina.

Set top box

A külső digitális tv tunereket tartalmazó, úgynevezett set top boxoknak is vannak olyan fajtái, amelyek kínálnak okos funkciókat. Ezek tehát olya több funkciós eszközök, amelyek segítségével nem pusztán a tv adások, hanem a különféle internetes tartalmak is elérhetővé válnak.

Léteznek okos funkciókkal is felvértezett Set top boxok. Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Ha valaki ilyen okos set top boxban gondolkodik, akkor érdemes előtte utánanéznie, hogy a kívánt szolgáltatások, azaz például a Netflix vagy a YouTube futtatását támogatja-e az eszköz. A legolcsóbb ilyen termékek ára manapság nagyjából 20 000 forint.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!