Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

Kétmillió gigabites nettel játszanak a kutatók

optikai kábel internet fiber optic networking
Optikai kommunikációs eszközök
Vágólapra másolva!
Majdnem kétszer átküldhető a világ teljes internetforgalma a rendszeren.
Vágólapra másolva!

Jelentős áttörést ért el a nagy távolságú optikai adatátvitelben a Dán Műszaki Egyetem csapata, a kutatók egy 7,9 km hosszú optikai kábelen 1,84 petabit/s sebességgel tudtak adatokat mozgatni. Ez 1,84 millió gigabit/s, vagy 230 ezer gigabájt/s tempónak felel meg. Jelenleg a komplett internet adatforgalmát 1 petabit/s-ra becsülik, a technológiával ennek majdnem a kétszerese továbbítható.

A kép csak illusztráció, párhuzamosan futó kábelekkel akár 100 petabit/s tempóra is képes lehet a rendszer Forrás: Bru-nO /Pixabay

Ez abszolút őrültnek tűnik, de valójában messze elmarad a csúcstartó optikai rendszer 10,66 petabit/s sebességétől. A szenzációt az jelenti, hogy a kutatók a küldő és a fogadó oldalon is egyetlen chippel oldották meg a kommunikációt, így a nagyobb teljesítményű kísérleti rendszerekhez képest rendkívül kompakt, olcsó, továbbá energiahatékony megoldásról van szó.

A kutatást vezető Asbjørn Arvad Jørgensen szerint könnyen skálázható a rendszer, több egymással párhuzamosan futó optikai kábellel akár 100 petabit/s sávszélességű kommunikációs gerinchálózatok is létrehozhatóak vele. További integrációval az optikai kábeleken átküldött adatok kódolását és dekódolását végző összes hardver elhelyezhető lehet egy gyufásskatulya méretű kütyüben.

Az óriási sebességet úgy érték el a kutatók, hogy először szétosztották a használt kábel 37 különálló optikai szála között az adatokat, majd a bennük küldött adatfolyamot további 223 csatornára bontották, mindegyik egyedi színjelölést kapott. A megoldásukkal drámaian csökkenteni tudták a szálakon áthaladó színek közti interferenciát, így sokkal kevésbé vesztek el út közben az adatok.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről