Így működik a jelszó nélküli belépés a weblapokon

mérges ideges laptop fiatal nő nappali kanapé
Vágólapra másolva!
Kódok beírogatása helyett az okostelefont kell majd feloldani a bejelentkezéskor.
Vágólapra másolva!

Végre a láthatáron van a jelszó nélküli regisztráció és bejelentkezés elérhetővé válása a webhelyeken, a Play-szolgáltatások legújabb bétájával és a Chrome fejlesztői kiadásával megkezdődött a Google-féle, de alapvetően iparági szabványon alapuló interpretációjának nyilvános tesztelése. A működéséhez az említett szoftverek megfelelő verziói mellett egy Google-fiókra is szükség van, ebbe készít biztonsági mentést a beléptetőrendszer az adatokról, plusz a webhelyeknek is támogatniuk kell a technológiát.

Bármely számítógépes böngészőből működik majd a rendszer, csak egy QR-kódot kell beolvasni a telefonnal Forrás: Google

Appokban és mobilos böngészőben egyszerű lesz a jelszómentes belépés használata. Felhasználói fiók regisztrációjakor a jelszó nélküli opcióra kell rábökni, majd a használni kívánt Google-fiók kiválasztását követően a telefon feloldására is használt módszerrel (mintával, PIN-nel, ujjlenyomattal, arccal) jóvá kell hagyni a regisztrációt. A jelszómentes fiókokba való bejelentkezés ugyanilyen egyszerű, a belépési mód kiválasztása után ki kell választani a listából a használni kívánt Google-fiókot, majd a telefon feloldási módszerével jóvá kell hagyni a belépést.

A jelszómentes belépés természetesen számítógépes böngészőből is elérhető lesz, regisztrációs vagy belépési igény esetén egy QR-kódot mutatnak majd a webhelyek, ezt a telefonnal beolvastatva megnyílik az említett fiókválasztásos felület, aztán pedig jöhet a készülékfeloldásos azonosítás. A működéséhez nem kell Chrome-ot használni, bármely alternatív böngészővel működik.

A jelszómentes regisztráció és belépés lépései azonosak: először ki kell választani a megfelelő fiókot, aztán a telefon feloldására is használt hitelesítéssel jóvá kell hagyni a műveletet Forrás: Google

A jelszómentes regisztrációkkal kapcsolatos adatokról automatikusan biztonsági mentés készül a felhasználók Google-fiókjaiba, így nem fognak elveszni a telefonok lecserélésekor. További érdekesség, hogy Androidon jövőre harmadik felek által készített jelszókezelők is képesek lesznek jelszómentes belépési szolgáltatást biztosítani, így nem lesz muszáj a Google-fiókba menteni a belépési adatokat, továbbá utólag át lehet majd költöztetni az adatokat az egyik jelszókezelő alkalmazásból a másikba.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!