Folytatja a mélyrepülést a Facebook

Mark Zuckerberg
Vágólapra másolva!
Félelmetesnek tartják Mark Zuckerberg ámokfutását a befektetők.
Vágólapra másolva!

Aggodalmakat váltott ki áprilisban a Business Insider belsős forrásokra hivatkozó beszámolója, miszerint Mark Zuckerberg az őrületbe kergeti a közvetlen kollégáit, rögeszmésen lovagol a közösségi média jövőjének kikiáltott metaverzumon. Azóta csak az állítást alátámasztó szólamok voltak hallhatóak tőle, ráadásul negyedéves szinten milliárd dollárokat éget el a virtuális valóságos közösségi tér fejlesztésére, az idei harmadik negyedévben 3,672 milliárd dollárt vitt el a Horizon Worlds.

Mark Zuckerberg megszállottan hisz a metaverzumban, miközben a befektetők és a potenciális felhasználók is szkeptikusak Forrás: Meta

Ennek köszönhetően a Facebook anyacégeként működő Meta újból katasztrofális üzleti eredményről számolt be, a tavalyi 9,2 milliárd dollár után a mostani harmadik negyedévben csak 4,4 milliárd dollár adózott eredményt tudott felmutatni. Mindezt elsősorban egy olyan projekt miatt, amit a részvényesek és a felhasználók sem tudnak mire vélni.

A helyzet miatt most már kezdenek feszültté válni a nagy befektetők, az Altimeter Capital elnöke és vezérigazgatója nyílt levelet írt Mark Zuckerberg számára. Brad Gerstner szerint Zuckerberg elkezdte eljátszani a befektetők bizalmát, mikor tavaly ősszel a Facebook növekedésének látszólagos falba ütközésekor átnevezte Metára a vállalatát, és gigászi költekezésbe kezdett a metaverzum létrehozása érdekében.

Egy efféle termékbe évi 10-15 milliárd dollárokat befektetni már önmagában is irtózatos rizikó, de Zuckerberg szerint évtizedes távlatú projektről van szó, az évek során akár 100 milliárd dollár felé is kúszhat a költsége, ami még szilícium-völgyi mércével is félelmetes összeg. Mindeközben arról érdemben még nem esett szó, hogy miként fog szükséges mennyiségű felhasználót szerezni és bevételt generálni a metaverzum.

Nem boldogok a Meta negyedéves adózott eredményeinek alakulása láttán a részvényesek Forrás: Meta

Gerstner szerint a metaverzum potenciális közönségének java a mai napig azt sem érti, hogy mi az a metaverzum, amit olyan tízmilliárd ráköltött dollár után aggasztónak találnak a részvényesek.

A Facebook jövője pedig mintha nem is érdekelné Zuckerberget, amit két okból sem tud mire vélni: egyrészt ennek a bevételéből finanszírozza a metaverzumra való költekezést, másrészt pedig bőven menthetőnek tartja a szolgáltatást, meglátása szerint megfelelő irányítás alatt jelentős növekedésre volna képes.

Fogy a levegő Mark Zuckerberg körül: egyelőre csak megtépázta a befektetők bizalmát, de ha nem tud nagyon hamarosan biztató eredményeket felmutatni, akkor ellene is fordulhatnak.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről