Kitört a botrány a csúcs AMD Radeon körül

amd radeon rx 7900 xtx videokártya grafikus kártya
AMD Radeon RX 7900 XTX
Vágólapra másolva!
Gyártási hibás a referencia hűtők egy része, túlmelegednek a velük szerelt videókártyák.
Vágólapra másolva!

Az NVIDIA GeForce RTX 4090 leolvadó áramcsatlakozójával kapcsolatos perpatvart követően az AMD is bajba került a legújabb csúcs videókártyájával, bevallása szerint valóban túlmelegedhetnek a Radeon RX 7900 XTX általa tervezett referencia hűtőjével szerelt modellek.

Defektív az AMD Radeon RX 7900 XTX referencia hűtőinek egy része Forrás: AMD

A problémát hűtési rendszer gőzkamrájának elégtelen töltöttsége okozza, a videókártya lelkének kihajtása esetén az alacsony hűtőfolyadékszint miatt a maximálisan megengedett 110 Celsius-fok felé emelkedhet a grafikus processzor hőmérséklete. Ennek megtörténte esetén a vezérlés lekorlátozza a GPU maximum órajeleit, hogy elkerülje a hőmérséklet kritikussá válását, cserébe viszont visszaesik a futtatott játékok sebessége.

Az AMD szerint a probléma csak a referencia hűtésű Radeon RX 7900 XTX modellek kis százalékát érinti, nem maga a hűtő lett rosszul megtervezve, hanem gyártási defektusról van szó. A hiba által érintett vevők kicseréltethetik a grafikus kártyájukat, ehhez a gyártójával kell felvenniük a kapcsolatot, a csere mikéntjével kapcsolatban a partnercégek egyénileg adnak majd tájékoztatást.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről