A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
Felmondott a Google-nél, hogy beszélhessen a technológiával kapcsolatos félelmeiről.
Vágólapra másolva!

A legújabb generációs chatbotok miatt idén újból a figyelem középpontjába került a gépi tanulás és a mesterséges intelligencia, ráadásul a technológia a következő években ténylegesen a hétköznapok részévé válhat, az internetes keresés új formába öntése mellett újabb ipari forradalmat indíthat el a munkahelyeken.

Évtizedek helyett éveken belül eljuthatunk oda, hogy okosabbá válnak a gépek az embereknél Forrás: Shutterstock/Tatiana Shepeleva

A helyzet miatt egyre több gépi tanulással és mesterséges intelligenciával foglalkozó személy szólal fel a technológia veszélyeire figyelmeztetve, a táboruk most Geoffrey Hintonnal bővült. A szakember a mesterséges intelligencia alapjául szolgáló gépi tanulás egyik atyja, a kutatótársaival már 1986-ban neurális hálózatokhoz tervezett algoritmust ajánlott a megvalósítására.

Hinton most tíz év után felmondott a Google-nél, az elmúlt időszak technikai előrelépései ugyanis megrémítették, szeretne nyíltan beszélni a technológiák veszélyeiről. Állítása szerint a Google etikailag korrektül áll a technológiákhoz, nem kíván rossz fényt vetni a volt munkáltatójára, azonban a ChatGPT-vel és a Google Barddal nagyon veszélyes áttörés szélére került az emberiség.

„Kevesen hitték el azt, hogy az MI okosabbá válhat az embereknél. De ez mindegynek is látszott, hiszen többség azt gondolta, hogy nagyon távol van a megvalósulástól. Én is ebben a hitben éltem. Azt hittem, hogy 30-50 évre, vagy annál is távolabb van. Sejthetően már nem így gondolom" – mesélte a The New York Times munkatársának.

– olvasható a szakember fenti tweetjében.

A közeljövőben Hinton attól fél, hogy a generatív mesterséges intelligencia olyan képeket alkot majd, hogy az emberek nem lesznek képesek többé megkülönböztetni a valóságot a fikciótól. Hosszabb távon már attól tart, hogy az MI nemhogy a munkát veszi el az emberektől, de magát az emberiséget is kiirthatja, amennyiben megtanul hatékonyan programkódot értelmezni és írni.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!