A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Van élet a FIFA után - Kipróbáltuk a legújabb focis csúcsjátékot

EA Sports FC 24, FIFA, foci, labdarúgás, játék, teszt
A labda a hálóban, vezet Magyarország!
Vágólapra másolva!
Fantasztikus látványvilág, órási gólók, izgalmas meccsek, és rengeteg fejlődés - nem okozott csalódást az EA szériájának legfrissebb tagja.
Vágólapra másolva!

Majdnem 30 éve, 1994-ben jelent meg az azóta legendássá vált FIFA videójáték széria első része, az USA-ban megrendezésre kerülő labdarúgó-világbajnokságra időzítve. Azóta minden évben megjelent egy új epizód, a gyártó, Electronic Arts elképesztő energiát és pénzt ölt a fejlesztésbe, és a nagyközönség is hagyományosan imádta ezt a szériát. A rajongók úgy várták a minden esztendőben hagyományosan ősszel megjelenő új részeket, mint a Mikulást, nem is véletlenül.

A labda a hálóban, vezet Magyarország! Forrás: Origo

A közelmúltban azonban megszakadt a kapcsolat az Electronic Arts és a FIFA között, mert a nemzetközi labdarúgó szövetség túl kapzsivá vált és örült összegeket próbált leakasztani a FIFA név használatáért. Mindenesetre a dolog eldőlt, a FIFA nevet többé nem használhatja a cég, viszont ez nem jelentette az, hogy leszálltak volna a foci vonatról.

A hatalmas játékfejlesztő ugyanis bejelentette, hogy nem hagyja veszni a több évtizedes hagyományokat, és egy teljesen friss sorozatot indít a múltban szerzett tapasztalatokra építve. Így született meg az FC 24 névre hallgató program, amelyet óriási várakozás övezett, és amelyre természetesen mi is lecsaptunk. Felvettük a stoplist, fújtunk párat a labdába, aztán bekapcsoltuk a PlayStation 5-öt, illetve a tévét, és hadd szóljon!

Rengeteg lehetőség

Nagyjából egy hetet töltöttünk eddig vele, és nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy az EA érezhetően biztosra ment a szakítás után, és így radikális változásokkal nem találkoztunk. Minket, a sok fanyalgóval ellentétben mindez nem igazán zavar, hiszen a régebbi részeket is imádtuk.

Akár menedzser ambícióinkat is kiélhetjük. Forrás: Origo

A gyakorlatban ez azt jelenti maradt rengeteg játékmód, így a szimpla meccsek mellett részt vehetünk bajnokságokban, nemzetközi és országos kupákban, tornákon. Választhatunk már létező csapatot, de elindíthatunk egyet a nulláról, hogy felfuttassuk, és akár a menedzser ambícióinkat is kiélhetjük. Aki szeretné foglalkozhat a csapat összeállítással, különféle taktikák, trükkök formációk kialakításával. Sőt, még akár arra is mód nyílik, hogy egyes játékosoknak személyre szabott edzésprogramot állítsunk össze. Ezáltal lehetővé válik, hogy a gárda a lehető leginkább tükrözze az elképzeléseinket.

Kezelés

A már megszokott módon a kezelés ezúttal is remek lett. A kontroller összes botkormányát, gombját használnunk kell, és még különféle kombinációkat is létrehoztak, amelyek a speciális mozdulatokhoz, összetettebb akciókhoz szükséges.

Az irányítás remek. Forrás: Origo

A vezérlésbe hamar bele lehet jönni, és az kiváló, hogy a program tartalmaz egy sokoldalú, szinte mindenre kiterjedő oktató részleget. Amennyiben végigcsinálja valaki itt a feladatokat, azzal egyrészt javíthatja a játékosai tulajdonságait, másrészt elsajátíthatja a program minden csínját-bínját.

Azt fontos megjegyezni, hogy az EA Sports FC 24 valódi csapatokat és játékosokat tartalmaz, sőt a jelenlegi összeállításokkal kapcsolatban is naprakész. Már csak emiatt is az az ember érzése, hogy a valóságot látja.

Sokan szidják a játékot, mondván élvezhetetlenül bugos, mert a játékosok átszaladnak egymáson, vagy kifutnak a világból. Mi azonban ilyesmibe nem futottunk bele, és az ilyen hibákat is általában hamar kijavítják. Több nehézségi fokozat is akad, ha a gép ellen játszanánk, így mindenki találhat a szintjének megfelelő kihívást. Azt minden túlzás nélkül ki lehet jelenteni, hogy ha nehézre állítjuk, akkor még a kapura lövésért is vért fogunk izzadni, ennél több pedig egy igazi gamernek nem is kellhet. Ráadásul megoldották azt is, hogy játszhassunk igazi emberek ellen is, és nem csak akkor, ha ott vannak velünk a szobában, hanem akkor is, ha a világ más részein csücsülnek. Beszállhatunk olyan virtuális bajnokságokba is, amelyekbe szó szerint mindenhonnan jelentkeznek játékosok, ami remek dolog.

Grafika, hangulat

A FIFA játékok mindig is a csúcsot képviselték a látvány terén, és a legújabb FC 24 esetében is tartotta magát a fejlesztő ehhez. A program a vadonatúj, Frostbite nevű grafikus motorra épül, amely minden korábbinál szebb, részletesebb valósághűbb látványvilágot eredményez. Annak érdekében, hogy a mozgások a lehető leghitelesebbek legyenek bevetették a Hypermotion V technológiát, amely egy igazi csodafegyver.

A grafika pazar. Forrás: Origo

Ennek sajátossága, hogy kamerák sokaságát helyeztek el számos stadionban, amelyek rögzítették a játékosok mozgásait különféle perspektívából, és az így szerzett képi információkat is beépítették a szoftverbe. Ennek köszönhetően a különféle animációk igen jól sikerültek, a mozgások visszaadása abszolút hiteles. Nem túlzás azt állítani, hogy az EA Sports FC 24 elképesztően jól néz ki, sokszor olyan érzése van az embernek, mintha egy igazi meccset látna a tévében. A hangulat és az illúzió megteremtésében sokat segítenek a pazar visszajátszások, és az olyan apróságok, mint amiket megszokhattunk a tévés közvetítések során.

A hangulat remek, köszönhető az ilyen átvezető jeleneteknek. Forrás: Origo

Tehát például életképeket a kispadról vagy az öltözőfolyosóról, vagy a sajtótájékoztatókról. A hangok is rendben vannak, a labda hitelesen puffan, és a szurkolók morajlása is abszolút hitelesnek tűnik.

EA Sports FC 24 - vélemény

Ha az ember csak az internetes kritikákat, véleményeket nézi, akkor azt hiheti, hogy az EA Sports FC 24 egy gyatra játék. De erről szó nincs, legalábbis mi arra jutottunk, hogy ez bizony egy kiváló program. Tartogat előremutató újdonságokat, iszonyúan látványos, maximálisan élvezetes, hiszen az irányítás és a kihívás is megfelelő. Nekünk nagyon tetszett!

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!