A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMuhari Eszter
20:40VívásEszter Muhari-Nelli Differt
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Óriási veszélyben a gyerekek digitális biztonsága

szégyen, stressz, emlék
Igazi stresszforrás, ha a régi rossz emlékek miatt szégyelljük magunkat
Vágólapra másolva!
A mesterséges intelligencia folyamatos fejlődése komoly segítséget jelenthet sok iparág számára, de sajnos a bűnözők is rájöttek, hogyan húzhatnak hasznot belőle. Főleg, ha a legtapasztalatlanabb korosztályt, a gyerekeket célozzák meg.
Vágólapra másolva!

Az AI (mesterséges intelligencia) gyors fejlődése új kihívások elé állítja a szülőket és gondviselőket a gyermekek digitális biztonságának megőrzése terén. Az online térben megosztott képek és fotók könnyen a rossz kezekbe kerülhetnek, és az elkövetők a mesterséges intelligencia segítségével új szintre emelhetik az online zaklatást és szexuális zaklatást.

A képek hatalma az online térben

Az online közösségi médiaplatformok népszerűségének növekedésével egyre több képet és fotót osztanak meg emberek a gyerekeikről, illetve a fiatalok is saját magukról. Azonban kevesen gondolnák, hogy ezeken a képeken keresztül könnyen célponttá válhatnak az internetes csalók és zaklatók számára. Az AI alkalmazása a képek manipulálására nagyon könnyen lehetőségeket teremt a visszaélésekre, ami komoly veszélyt jelent a gyermekek digitális biztonságára.

Az ijesztő példa New Jersey-ből

Egy nemrégiben előfordult eset New Jersey-ben rávilágított arra, milyen egyszerűen élhetnek vissza a rosszindulatú emberek az online térben megosztott, teljesen ártalmatlan képekkel úgy, hogy a folyamat vége könnyedén fajulhat szexuális zaklatássá, vagy akár bűncselekménnyé is. Egy csoport tinédzser lány megdöbbenve tapasztalta, hogy a közösségi médiában közzétett ártalmatlan képeiket néhány fiú egy program segítségével úgy módosította, hogy azokon a lányok már nem viseltek ruhát. Ezeket a képeket pedig engedély nélkül terjeszteni is kezdték. Ehhez pedig a mesterséges intelligenciát használták fel, ami sajnos egyáltalán nem bonyolult dolog. Az áldozattá vált lányokat traumatizálta az eset, rettegnek attól, hogy meglévő vagy jövőbeli hamisítványok nyilvánosságra kerülhetnek, szégyenbe hozhatják őket mások előtt. Nem tudni, hogy mennyire meggyőzőek a képek, ám ez a végeredmény szempontjából nem feltétlenül számít sokat. Ez az eset nem is az első ilyen volt, történt már hasonló Spanyolországban is. Mindez pedig súlyos figyelmeztetés arra, hogy az online tér egyáltalán nem biztonságos, és a gyerekeink képei könnyen visszaélés tárgyai lehetnek.

Igazi stresszforrás, ha a régi rossz emlékek miatt szégyelljük magunkat Forrás: Pinterest

Az AI szerepe az online zaklatásban

Az AI nagyon jól használható rengeteg dologra, például képek módosítására vagy létrehozására. Ennek köszönhetően sajnos csak idő kérdése volt, mikor találnak rá erre a tulajdonságára a rosszindulatú felhasználók is. Sajnos ez meg is történt és most már egyre gyakrabban alkalmazzák az olyan valósághű anyagok létrehozására, amelyek szexuális zaklatásra is alkalmasak. Ráadásul a mesterséges intelligencia folyamatos fejlődése miatt ezek az anyagok már olyan hitelesek is lehetnek, hogy nagyon nehéz azonosítani őket.

És sajnos ezekben a bűncselekményekben már nem csak a felnőttek, hanem a fiatalok, sőt, akár a gyermekek is célponttá válhatnak.

Ezen anyagok egy része ugyanis gyerekekről készült képeket is tartalmazhat, amelyeket az internetről szereztek meg. Ez a tény még inkább hangsúlyozza, hogy mennyire fontos a gyerekek digitális biztonságának védelme.

Az internet veszélyei és megelőzésük

Az internet veszélyei között szerepel az online zaklatás, a jótékonysági csalások és a személyes adatokhoz való illetéktelen hozzáférés. A szülőknek fontos szerepük van abban, hogy oltalmazzák a gyermekeiket az online veszélyektől és megtanítsák nekik az online biztonság alapjait.
Az online tér gyors fejlődése miatt a digitális biztonság még fontosabb téma lett, és mindannyiunk felelőssége, hogy gondoskodjunk róla, hogy a gyermekeink biztonságban legyenek az interneten. A megfelelő oktatás és az online tevékenységek aktív figyelése segíthet abban, hogy megelőzzük az online veszélyeket és védelmezzük a gyerekek digitális biztonságát. Ezt egyébként egy picit még nehezíti is a Meta azon döntése, hogy titkosítottá teszi az üzenetküldést a Facebookon és az Instagramon.

Mit tehetnek a szülők?

A szülőknek kiemelt figyelmet kell fordítaniuk a gyerekek online tevékenységeire és a képek megosztására. Fontos beszélgetéseket kell folytatni a gyerekekkel az online biztonság és a privát adatvédelem témájában. Emellett érdemes felülvizsgálni, milyen képeket és információkat osztunk meg a gyerekeinkről az interneten, és gondoskodni róla, hogy azok csak biztonságos környezetekben legyenek elérhetőek. Az egyik egyszerű módja annak kiküszöbölésére, hogy gyermekük képe rossz kezekbe kerüljön, hogy a szülők elutasítják, ha bárki engedélyt kér a gyermeke lefényképezésére és a képek közzétételére mindegy milyen céllal teszik ezt. Ha pedig egy szülő meglát egy olyan képet a gyermekéről az Instagramon, amelyet hozzájárulás nélkül tettek közzé, letiltási kérelmet nyújthat be. Ugyanez igaz a Facebookra is. A Twitter nem engedélyezi, hogy a felhasználók magánszemélyekről készült képeket hozzájárulásuk nélkül tegyenek közzé, és a szülők jelenthetik ezeket a jogsértéseket. A szülők a TikTok-on is jelenthetik a gyermekeiket érintő adatvédelmi jogsértéseket.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!