A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Jól kibabrálhat a játékosokkal a Microsoft

gamer pc gaming videojáték
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Titokban bekapcsolgat egy teljesítménygyilkos biztonsági funkciót a Windowsokban.
Vágólapra másolva!

A virtualizálásalapú biztonság gyári bekapcsolásával a Windows 11 jelentős védelmi vonalat kapott, a segítségével megakadályozható lehet, hogy a támadók az operációs rendszer sebezhetőségeit kihasználva manipulálják a biztonsági folyamatokat. A processzorok hardveres virtualizációs funkcióit használó megoldás hátránya, hogy némileg csökkenti a szoftverek futtatási sebességét, ám ez gyakorlati problémát csak a gamerek számára jelent, a manuálisan kikapcsolható védelem erősen redukálja a játékok képkockasebességét.

Csak virtualizálásalapú biztonság nélkül lehet őszinte a gamerek mosolya Forrás: Alena Darmel / Pexels

A Tom's Hardware munkatársai most két váratlan felfedezést is tettek a funkció kapcsán: egyrészt az operációs rendszer friss újratelepítése és megfelelő hardverek esetén már a Windows 10-ben is gyárilag be van kapcsolva, másrészt pedig feltehetően a havi összegző javítások telepítése során a Microsoft titokban visszakapcsolgatja a Windows 11-ben, ha letiltotta a felhasználó.

Az utóbbi komoly fejfájást okozott a kiadvány írójának, hardverek tesztelését követően véletlenül vette észre, hogy a korábban kikapcsolt védelem valamikor újból aktívvá vált a számítógépén, így ki tudja mióta tévesnek mondható mérési eredményeket kapott.

A virtualizálásalapú biztonság hardverektől, játékoktól, továbbá beállításoktól függően ~5-25 százalékkal csökkenti a sebességet.

A funkció állapotának kiderítéséhez a Windowsok gyári Rendszerinformáció alkalmazását (msinfo32.exe) érdemes elindítani, a nyitólapjának alján látható, hogy aktív-e a virtualizálásalapú biztonság. A kikapcsolása a Gépház alkalmazás Memóriaintegritás részében oldható meg, csak rá kell keresni a kifejezésre a szoftverben, majd a letiltása után újra kell indítani a számítógépet.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!