Anglia
18:002024. június 30.
Szlovákia
Spanyolország
21:002024. június 30.
Grúzia

Csilingelő mosógép miatt veszítette el a bevételét a youtuber

Vágólapra másolva!
Nem képes elejét venni a kreatív visszaéléseknek a videómegosztó.
Vágólapra másolva!

Újból hangos kritika érte a YouTube automatizált jogvédelmi rendszerét. A Content ID az adatbázisában szereplő audiovizuális tartalmak után kutatva átfésüli a feltöltött videókat és az élő közvetítéseket, és amennyiben jogvédett anyagot talál, akkor egyrészt figyelmeztetésben részesíti a feltöltőt, másrészt pedig az adott anyag jogtulajához irányítja a megtekintések után járó bevételt.

A Content ID rendszer hibás működése vagy visszaélésszerű használata folyamatosan fejfájást és aggodalmat jelent a youtuberek számára. Az évek során többek közt a MrBeasthez és PewDiePie-hoz hasonló, legnagyobb követői bázissal rendelkező youtuberek is élesen kritizálták a szolgáltatást, miután a tartalomkészítők nagyon nehezen képesek fellépni a téves vagy rosszindulatú detekciókkal szemben.

A helyzet abszurditására most az Albino néven futó youtuber hívta fel újból a figyelmet, a jogvédelmi rendszer a Fallout: New Vegas játék végigjátszását mutató egyik videójából származó bevételt irányította át más zsebébe. Az állítólagos szerzői jogsértés részleteit vizsgálva a fiatalember rájött, hogy a videójának egy bizonyos pontján behallatszott a Samsung mosógépének mosás végét jelző dallama.

Erre reagált a Content ID rendszer, információi szerint egy Aduego nevű zenész Done című dalának szerzői jogát sértette meg a youtuber.

A valóságban az történt, hogy kilenc évvel ezelőtt egy Audego nevű felhasználó feltöltötte a YouTube-ra a mosógépének csilingelését, majd regisztrálta a felvételt a Content ID rendszerben, a saját szerzői jogai által védett tartalomként. Ezt nem tehette volna meg, hiszen a dallam közkincs, Franz Schubert zeneszerző Die Forelle című alkotásának egy részlete.

A youtuber fellebbezett a fiókját ért szerzői jogsértési csapás ellen a videómegosztónál, azonban várnia kell harminc napot, hogy az állítólagos jogtulaj reagálhasson a helyzetre, a cég csak a szokásos sablonválaszokkal reagált a segítségkéréseire. Amíg nem rendeződik a helyzet, addig nem számíthat bevételre az érintett tartalmából, ami kellemetlen, hiszen ő ezekből a videókból él.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről