Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Óriási szenzációk az új AMD Ryzen laptopos processzorok

amd ryzen ai 300 series processzor cpu
Minden téren súlyos fenyegetést jelentenek az Intel termékeire az AMD Ryzen AI laptopos processzorok
Fotó: AMD
Vágólapra másolva!
Piacvezető sebességet kínálnak a gépi tanulásos feladatokban.
Vágólapra másolva!

Mindig is versenyképességi problémákkal küzdött a laptopos processzorok terén az AMD, és noha a Ryzen termékek megjelenésével sokat változott a helyzet, azonban talán most először került olyan helyzetbe a vállalat, hogy tényleg nagyon veszélyes lehet az Intelre.

amd ryzen ai 300 processzor cpu
Minden fontos feldolgozóegység megújult az AMD Ryzen AI proceszorokban
Fotó: AMD

Ennek fő oka, hogy a Computexen bemutatott, Strix Point családba tartozó Ryzen AI processzoraiban már a vállalat második generációs XDNA2 neurális feldolgozóegysége (NPU) található. Az áramkör gépi tanulásos és mesterséges intelligenciás feladatok hardveresen gyorsított elvégzésére való, és piacvezető 50 TOPS teljesítményt kínál. Az első generációs NPU-jához képest az AMD megtriplázta a számítási teljesítményt, és 5 TOPS-szal túlszárnyalta az eddigi csúcstartó Qualcomm Snapdragon Elite X rendszerlapkát.

amd ryzen ai 300 processzor cpu
Nem számít rá az AMD, hogy idén bárki képes lesz befogni az NPU által kínált teljesítmény terén
Fotó: AMD

Az AMD várakozásai szerint az Intel idén bemutatásra kerülő, Lunar Lake kódnevű processzorai olyan 40-45 TOPS teljesítményre lesznek képesek, így a következő egy évben a Ryzen AI központi egységek piacvezetőek maradhatnak a helyileg futtatott mesterséges intelligencia terén. A 40 TOPS határ áttörése azt is jelenti, hogy a Ryzen AI processzorokkal szerelt laptopok megkaphatják a Microsoft Copilot+ PC jelzést, elérhető lesz rajtuk a Windows 11 összes MI-s képessége.

amd ryzen ai 300 processzor cpu
Első körben két AMD Ryzen AI processzor kerül piacra, az első ezeket használó laptopok a nyár során futhatnak be
Fotó: AMD

A Ryzen AI processzorok nem csak a mesterséges intelligencia terén jelentenek óriási előrelépést, a 4 nanométeres technológiával készülő Strix Point termékcsaládban debütált a vállalat Zen 5 mikroarchitektúrája is. Az elődhöz képest a Zen 5 processzormagok 16%-ot fejlődtek az órajelenként végrehajtható utasítások számában (IPC), ráadásul kétszer annyi kerülhet belőlük a laptopos processzorokba, így a csúcsmodell 12 magot és 24 futtatói szálat kínál majd. Érdemes megemlíteni, hogy a Strix Point termékek vegyesen tartalmaznak Zen 5 és Zen 5c magokat, a kettő típus között annyi a különbség, hogy az utóbbiak alacsonyabb maximum órajelekre képesek.

amd ryzen ai 300 processzor cpu
Jelentősen erősebb játékokban az Intel Core Ultra 9 185H videóvezérlőjénél a Ryzen AI 9 HX 370-ben lévő Radeon
Fotó: AMD

Végül az integrált grafikus vezérlő is megújult, az RDNA 3.5 architektúrás modell 12 helyett már 16 magos lehet. Az AMD szerint az Intel Core Ultra 9 185H modellben lévő Arc videóvezérlőhöz képest a Ryzen AI 9 HX 370-ben lévő GPU nagy átlagban olyan 36%-kal kínál jobb teljesítményt a játékokban.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről