Az Apple bünteti az európai felhasználókat, így a magyarokat is

Apple WWDC 2024 bejelentés
Az iPhone még az eddigieknél is szorosabban működik majd együtt az Apple számítógépeivel.
Vágólapra másolva!
Az ősszel érkező operációs rendszereinek legjobb újdonságai nem lesznek elérhetőek Európában. Az Apple persze hárítja a felelősséget.
Vágólapra másolva!

Az iOS 18 és a macOS Sequoia három fontos funkciója nem lesz elérhető az európai felhasználók számára idén ősszel – közölte az Apple. Ezek az újdonságok pedig pont azok a fejlesztések, amik miatt igazán megérné frissíteni az Apple telefonjainkat és számítógépeinket, sőt közük olyan is van, aminek hiánya megkérdőjelezi, hogy egyáltalán érdemes-e új iPhone-t vásárolnunk. Ez utóbbi az Apple Intelligence generatív AI funkciócsomagja, amihez a legújabb iPhone-ok támogatnak csupán, de ha ez Európában úgysem lesz elérhető, akkor sok felhasználó dönthet úgy, hogy kivár még a frissítéssel, sőt, ha valaki nagyon nem tud élni mesterséges intelligenciás telefon nélkül - azért persze belátható, hogy ez egy extrém példa -, akkor akár úgy is dönthet, hogy vált, mondjuk a Samsung csúcstelefonjaira, amik már AI rendszerrel kaphatóak.

Apple WWDC 2024 bejelentés
Az Apple operációs rendszere rengeteg újdonságot kap. Csak nem Európában.

A másik két fontos funkció az iPhone képernyő tükrözése a Macen és a SharePlay képernyőmegosztás, amelyek szintén olyan érdekes szolgáltatások, hogy az európai felhasználók joggal bosszankodhatnak majd, amiért ezeket ők nem használhatják.

Az Apple persze azt állítja, hogy ez a döntés az Európai Unió digitális piaci törvényével (DMA) kapcsolatos és ki is adott egy közleményt, amivel magyarázni próbálja a dolgot, de azért ez egy picit sántít és nem kell nagyon hunyorítanunk, hogy azt olvassuk ki ebből az intézkedésből, hogy azApple megpróbálja büntetni az európai felhasználókat azért, mert az Európai Bizottság megpróbált beleszólni az üzletpolitikájába.

A közlemény pedig, amit a vállalat kiadott így szól:
 

Két héttel ezelőtt az Apple több száz új funkciót mutatott be, amelyeket örömmel hozunk el felhasználóinknak világszerte. Nagyon motiváltak vagyunk abban, hogy ezeket a technológiákat minden felhasználó számára elérhetővé tegyük. A digitális piaci törvény (DMA) által okozott szabályozási bizonytalanságok miatt azonban úgy gondoljuk, hogy három ilyen funkciót – iPhone Mirroring, SharePlay képernyőmegosztás-fejlesztések és Apple Intelligence – nem tudunk idén bevezetni az EU-s felhasználóink számára.

Aggodalmunkat fejezzük ki, hogy a DMA interoperabilitási követelményei arra kényszeríthetnek minket, hogy olyan módon veszélyeztessük termékeink integritását, amely a felhasználók magánéletét és adatbiztonságát veszélyezteti. Elkötelezettek vagyunk az Európai Bizottsággal való együttműködés mellett, hogy olyan megoldást találjunk, amely lehetővé teszi számunkra, hogy ezeket a funkciókat az uniós ügyfeleink számára a biztonságuk veszélyeztetése nélkül nyújtsuk.

Ebből pedig nem igazán derül ki, hogy a DMA mely pontjai miatt kényszerült az Apple arra, hogy kizárja Európát a legmenőbb szolgáltatásaiból, de „szerencsére” dolgoznak a dolgon, bár azt nem írták meg, hogy ez meddig tart majd.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről