Anglia
18:002024. június 30.
Szlovákia
Spanyolország
21:002024. június 30.
Grúzia

Csalók vadásznak a csalások áldozataira

pénz készpénz bankjegy dollár cash money
Fotó: Alexander Grey / Unsplash
Vágólapra másolva!
Pénzt lopnak tőlük azzal az ígérettel, hogy segítenek visszaszerezni az ellopott kriptovalutájukat.
Vágólapra másolva!

Új internetes bűnözési jelenség miatt adott ki riasztást az FBI, a csalók ezúttal kimondottan a kriptovaluta-lopások áldozatait vették célba. Az elkövetők hamis ügyvédi irodák jogászainak mondják magukat, és azt állítják a kriptovalutájukat kétségbeesetten visszaszerezni próbálók számára, hogy fizetségért cserébe segítenek ebben, azaz a lopások áldozataiból próbálnak pénzt kicsalni.

A csalók többféle módszerrel is vadásznak az áldozataikra, internetes hirdetéseket jelenítenek meg, hamis ügyvédi irodás webhelyeket üzemeltetnek, néha közösségi médiás szolgáltatásokban privát üzeneteket küldözgetnek a csalások áldozatainak. A közvetlen chates megkeresésekkor időnként azt állítják az áldozatoknak, hogy az FBI-tól vagy egyéb kormányügynökségtől kapott információk alapján tudnak az őket ért bűntényről, ami persze hazugság.

Valószínűleg a nyilvános közösségi médiás bejegyzéseikből tudják, hogy kriptovaluta-lopás áldozataivá váltak.

Az FBI szerint a csalók egyrészt személyes és banki adatokat kérnek a hálójukba került személyektől, emellett pedig különböző költségekre, munkadíjakra, adókra hivatkozva közvetlenül pénzt sajtolnak ki belőlük.

A nyomozóhatóság szerint mostanra csak az amerikai áldozatokból legalább 9,9 millió dollárt, olyan 3,67 milliárd forintot csaltak ki az álügyvédek, azonban ki tudja, hogy az esetek mekkora részéről van tudomása, akár nagyságrendileg is nagyobb lehet a csalók által okozott valódi kár.

Nemrég már adott ki új típusú bűntény miatt riasztást az FBI, akkor a fiatal fiúkat a meztelen képeikkel zsaroló bűnözőkre hívta fel a figyelmet.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről