Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

Feltalálta a térhangzású telefonhívást a Nokia

telefonhívás telefonálás mobilozás phone call
Fotó: Lynn Van den Broeck / Unsplash
Vágólapra másolva!
Nem kell különleges és extra hardver hozzá a mobilokba.
Vágólapra másolva!

Váratlan innovációval állt elő a Nokia, Pekka Lundmark vezérigazgató hétfőn lefolytatta Stockholmban a világ első térhangzású telefonhívását egy nyilvános 5G mobilhálózaton keresztül. A félreértések elkerülése végett most a valódi Nokiáról van szó, nem pedig a márkanevét mobilokra és egyéb eszközökre évek óta licencelő HMD Global gyártóról.

Lundmark a világ első 2G mobilhálózaton keresztüli telefonhívásánál is jelent volt 1991-ben, állítása szerint a Nokia által feltalált térbeli hangzás új szinte emeli a hanghívások és a videókonferenciák hangját. Az új technológiával egyrészt sokkal tisztább és élethűbb a csevegőpartnerek hangja, másrészt pedig csoportos hívások esetén a felek más irányból szólónak hallhatják a partnerek hangjait.

A cég beszámolója alapján egy szabványos technológiáról van szó, az 5G Advanced opcionális része lesz, az érdeklődő szolgáltatók, chiptervező cégek, mobilgyártók licencelhetik majd a termékeikben és szolgáltatásaikban való használatra, pár évig eltarthat az elterjedése. A telefonok oldaláról nem igényel különleges hardvert, a legalább két mikrofonos mobilokon már megvalósítható.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről