Tesztelhető a YouTube új lejátszóoldala

Vágólapra másolva!
Egyelőre nem úgy tűnik, mintha rajonganának érte a nézők.
Vágólapra másolva!

Pár hete elszórt internetes beszámolókból kiderült, hogy a YouTube egy teljesen átszabott videólejátszó oldal tesztelésébe fogott a böngészős felületén, az új dizájnt véletlenszerűen aktiválta egyes nézőknél. Most megkezdődött ennek a széles körű tesztelése, a YouTube Premium előfizetéssel rendelkezők ezen az oldalon tudják opcionálisan bekapcsolni az új dizájnt.

youtube
Minden a margóra került a lejátszóoldal új kinézetében, a lejátszott videó és gépi ajánlatok viszik el a felület kétharmadát
Fotó: Origo

A korábbi beszámolókhoz fűzött képernyőképek alapján a YouTube semmi érdemi változtatást sem végzett az elmúlt hetekben. Az éppen lejátszott videó a bal felső sarokban van, alatta pedig az ajánlott videók sorakoznak. A videó címe, a leírása, a kedveléshez hasonló gombok, továbbá a kommentek a jobboldali oldalsávba lettek száműzve.

Az általános elrendezés megítélése szubjektív kérdés, viszont objektívan kritizálható, hogy a kommentrészben való lefelé görgetéskor eltűnik többek közt a videó leírása és a kedvelés gomb. Ezek újbóli eléréséhez teljesen vissza kell görgetni az oldalsáv tetejére.

A kényelmetlenség csökkentheti a videókra érkező kedvelések számát, noha ez fontos a feltöltők számára, növeli annak az esélyét, hogy megjelenjenek a videójánlásokban, új közönséget tudjanak elérni.

Az új elrendezés másik nem feltétlenül előnyös tulajdonsága, hogy ha valaki a Megnézendő videókhoz hasonló lejátszási listából tölt be egy mozgóképet, akkor az új dizájnban nem jelenik meg fixen egy doboz, amiben benne lennének az adott lista további videói. Helyette az ablak jobb alsó sarkában lévő, lebegő felületre kell rákattintani a lista előhozásához.

Az új dizájn célja egyértelműen az ajánlott videók agresszív előtérbe tolása, ám a visszajelzések alapján jellemzően negatívnak tűnik a megítélése. 

Ennek fényében még kiderül, hogy mihez kezd majd a YouTube, teljesen kukázza az elképzelést, vagy a visszajelzések alapján javít a legtöbbek által kifogásolt problémákon.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről