Új ász érkezett a zajszűrős fejhallgatók piacára

Sonos Ace zajszűrős füles
A Sonos Ace az Sonos új, zajszűrős fülese.
Vágólapra másolva!
Kipróbáltuk a Sonos Ace-t. Ezzel az új, zajszűrős fejhallgatóval próbál betörni a piacra a cég, lássuk, hogy sikerült.
Vágólapra másolva!

A Sonos nevet biztosan mindenki ismeri, akit egy picit is érdekel az otthoni zenehallgatás vagy a házimozi. A cég arról ismert, hogy minimalista termékeket tervez, amelyek úgy illeszkednek bele az otthonunkba, hogy közben nem hívják fel magukra a figyelme, de közben mégis remekül szólnak és könnyedén kezelhetőek. Ebbe a filozófiába illeszkedik bele könnyedén a gyártó új, zajszűrős fejhallgatója a Sonos Ace, ami nemrég jelent meg és mi most meg is kaptunk egy kis tesz erejéig.

Sonos Ace zajszűrős füles
Egyszerű, de elegáns tokot is kapunk a Sonos új zajszűrős fejhallgatójához.

Külső, tulajdonságok

A vezeték nélküli, zajszűrős fejhallgatók piacán manapság elég nagy a tolongás, sok gyártó készít ide készülékeket, de az ismertebbek közül leginkább a Sony és a Bose uralja a piacot (és persze ne feledkezzünk meg az almarajongók kedvencéről, az Apple Airpods maxról sem). Az új Sonos Ace külsőre olyan, mintha a Sony aktuális modellje, a WH-1000XM5-re és az Airpods Max szerelemgyereke lenne. A kialakítása a Sony fülesénél igényesebb, az Apple készülékénél pedig letisztultabb egy kicsit. Mi a fehér darabot kaptuk kölcsön (feketében is kapható), aminél ez a letisztultság talán még feltűnőbb. A műanyag felületek kellemes, sima tapintásúak, a fejpánt állítható része pedig masszív, fém krómozott bevonattal.

Sonos Ace zajszűrős füles
Kényelmes, vegán bőr bevonatú fülpárnák, de ilyenkor nyáron kicsit izzasztóak.

A fülpárnák vegán bőrréteggel bevont memóriahabos darabok és óriási piros pontot kapott a füles azért, mert ezek a párnák egy pillanat alatt eltávolíthatóak, ugyanis mágnessel rögzülnek. Ez a tisztításhoz vagy a cseréhez is nagyon jól jön és tényleg remek ötlet. Az állítható fejpánt ugyanebből az anyagból készült és nagyon masszív, de ugyanakkor kényelmes. A füles 312 grammot nyom, ez ízlés kérdése, de szerintünk ez egy kényelmes, hordható súly.

A füleshez jár egy kellemes kialakítású utazótáska, amelynek belsejében egy kisebb, mágneses tasak is található, amelybe az USB-C töltőkábelt és az USB-C-3,5 mm-es kábelt tehetjük. Mindkettőt mellékelik a füleshez. Az USB-C-n keresztül tölthetjük a készüléket, de ezzel csatlakoztathatjuk egy laptophoz is, és ilyenkor a fejhallgató támogatja a 16 bites/48 kHz-es mintavételi frekvenciát is.

A bal oldali fülkagylón egy gomb található a bekapcsoláshoz és a Bluetooth párosításhoz, a jobb oldali fülkagylón pedig egyetlen gomb található a zajszűrő üzemmódok váltogatásához. Van egy többfunkciós csúszka/gomb is, ami több funkciót is képes ellátni. Ha az ujjunkat fel-le csúsztatjuk rajta, akkor a hangerőt tudjuk állítani, és attól függően, hogy hogyan és hányszor nyomjuk meg, képes a lejátszási funkciók többféle vezérlésére (szünet, lejátszás, ugrás, hívásfogadás stb.). Ha pedig lenyomva tartjuk, akkor jön a csoda. Ilyenkor képes arra, hogy ha rendelkezünk már otthoni Sonos Arc soundbarral a tévé alatt, akkor ilyenkor a csatlakoztatott soundbarról az Ace fejhallgatóra kapcsolja át a zenét, illetve, ha a fülest hallgatjuk épp, akkor onnan átkapcsol soundbarra. Ez nagyon hasznos funkció, hogy ha például a család összes tagja elmegy aludni, de mi még tévéznénk és nem akarjuk a tévé Bluetooth menüjében babrálgatva átállítani a hangot a fejhallgatóra.

A Sonos Ace Bluetooth 5.4 kapcsolaton kommunikál, és a Snapdragon Sound aptX Lossless támogatásának köszönhetően képes veszteségmentes hangot lejátszani a kompatibilis forrásokból.

Az akkumulátor nagyjából 30 óra játékidőt biztosít, bekapcsolt Bluetooth és zajszűrés mellett, de ha egy teljes hétvégét szeretnénk szünet nélkül végigzenélni, akkor sem kell kétségbeesnünk, mert a Sonos gyorstöltési funkciója mindössze három perces töltéssel további három órányi zenélést biztosít, így összesen 18 percet kell majd kibírnunk csendben 48 óra alatt. A fejhallgató további érdekes funkciói közé tartozik a viselésérzékelés, amely automatikusan szünetelteti a zenét, amikor levesszük a fülest és folytatja a lejátszást, amikor felvesszük.

Sonos Ace zajszűrős füles
A fülpárnál mágnesesen tapadnak a fülesre és nagyon könnyen levehetőek.

A Bluetooth Multipoint funkció is rendelkezésre áll, így egyszerre két forráshoz is csatlakozhatjuk.Emelett támogatja a térbeli hangzást dinamikus fejkövetéssel a Dolby Atmos-t támogató alkalmazások segítségével. Az Apple Music, az Amazon Music, a Tidal és a Deezer Dolby Atmos és 360 Reality Audio rendszerei mind támogatottak.

Az alaposabb beállításokat Sonos alkalmazásban ejthetjük meg. Itt be- és kikapcsolhatjuk a térbeli hangzást és beállíthatjuk a mély és magas hangok szintjét, a balanszot, de még egy Loudness beállítás is van itt, amely a basszus és a magas hangok erősítésére szolgál alacsony hangerőnél vagy pedig arra, hogy egy techno-buliban érezzük magunkat, ha magasabb hangerőn használjuk.

Zajszűrős élmények

A Sonos Ace összesen nyolc mikrofont használ - négyet mindkét oldalon -, amelyek az ANC-t és a tiszta hangminőséget biztosítják a hívások alatt. Ennek fokozatait nem tudjuk állítani, nem olyan kifinomult ez a rendszer még, mint mondjuk a Samsung Galaxy Buds 2 Pro esetében. Jól működik, de valójában nem szűri ki teljesen a külvilág zajait, inkább csak eltompítja őket. Intelligens rendszere sincs még, tehát nem ismeri fel, ha valamilyen zajt érdemesebb lenne átengednie és azt sem, ha mi kezdünk el beszélni, de ez csak az első ilyen terméke a gyártónak, szóval lesz ez még jobb is.

Hang

Ezzel el is érkeztünk a teszt igazi teszt részéhez, hiszen mégiscsak egy fejhallgatóról beszélünk, így elég fontos dimenzió az, hogy hogy is szól. Ezen a területen nem okozott csalódást a Sonos Ace. Sokoldalú darabnak tűnik, mert kipróbáltuk mindenféle zenével és forrással és elég jól teljesített. Mobilról, iPadről és laptopról is használtuk vezeték nélkül, még egy kis mozit is néztünk vele, majd pedig lemezt hallgattunk egy erősítőre vezetékkel csatlakoztatva és egyszer sem volt vele gond.

Sonos Ace zajszűrős füles
Letisztult, egyszerű kezelőszervek, mégis mindent tudnak.

A mobil eszközökön Tidal volt a forrás és itt tényleg remek hangminőséget produkált a füles jazz és rockzenén egyaránt, de az igazi kedvence az elektronikus zene volt. A Daft Punk lemeze szinte kiugrott a fülesből tényleg öröm volt hallgatni. Aztán amikor elkezdtük nézni a Sólyom végveszélyben című filmet, igazi csodában volt részünk. Aki ismeri ezt a filmet, az tudja, hogy elég sok akció van benne a legkülönfélébb zajokkal, lövésekkel, itt-ott gellert kapó golyókkal, amik egy komoly házimozi rendszert is keményen megdolgoztatnak. És emellett a film zenéje is egy csoda (természetesen Hans Zimmer írta). Nos a Sonos Ace, ha nem is szólt úgy, mint egy 14.4-es házimozi hangrendszer, tisztességesen odatette magát és nagyon élvezhetően adta át a film hangulatát még egy kis térhatással is sikerült fűszereznie azt. Teljesen meggyőzően mutatta be azt, hogy bizony lehet még élvezhetően mozizni azután is, miután az egész család lefeküdt aludni.

Megéri az árát a Sonos Ace?

A Sonos Ace egy remek fülesekkel telizsúfolt piacra érkezett és itt nem egyszerű helytállni. Az Apple, a Bang&Olufsen, a Bose, a Sony és a Sennheiser (hogy csak a legismertebbeket említsük) már évek, sőt, néhányan évtizedek óta ilyen készülékeket gyártanak és szinte tökélyre is fejlesztették ezeket, szóval nagy munka vár még a Sonos mérnökeire, ha ezekkel a gyártókkal akarnak versenyre kelni. Egyelőre valószínűleg a már eleve Sonos termékeket használó vásárlókra lő a cég első körben, mert a Sonos ökoszisztémát is figyelembe véve ez a füles már egy nagyon jó választás lehet. A hangja egyébként nagyon jó, de sajnos a zajszűrő képessége egyelőre messze alatta marad a 200 000 forintos árszinten található konkurenciának. Aki viszont csendesebb környezetben használná és mondjuk már ismeri és szereti a Sonos rendszerét, annak nyugodtan tudjuk ajánlani, csalódni nem fog benne. 

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről