Felgyújtotta a házat a kutya az éjszaka közepén

Vágólapra másolva!
Az Apple okoshangszórója riasztotta fel az álmukból a lakókat. Még szerencse, mert a kutyájuk felgyújtotta a házukat.
Vágólapra másolva!

Rengeteg életet mentettek már meg az Apple Watch okosórák életjeleket figyelő funkciói és az újabb iPhone-ok műholdas segítségkérő szolgáltatása, most pedig váratlanul a HomePod okoshangszóró is csatlakozott a klubhoz, riasztotta az alvó lakókat, akiknek a kutyája felgyújtotta a házat, amíg ők aludtak.

kutya háztűz colorado springs homepod felgyújtotta
A biztonsági kamera is felvette a kutyát, amelyik véletlenül felgyújtotta a házat.
Fotó: Colorado Springs Fire Department

Colorado Springs tűzoltóságának beszámolója szerint az eset még 2024. július 26-án történt a kora hajnali órákban, egy családi házban élő házaspár kíváncsi kutyája a mellső lábaival nekiugrott a tűzhelynek, hogy megszaglássza a tetején lévő papírtasakokat. Ennek során véletlenül bekapcsolta a tűzhelyet, amely másodperceken belül kigyújtotta a tűzhely tetején lévő papírokat.

Erre bekapcsolt egy kisebb hangerejű füstérzékelő, azonban a kutya gazdái nem ébredtek fel rá. Helyette az Apple HomePod értesítése riasztotta fel őket, az okoshangszóró tavaly tavasz óta képes a mikrofonján keresztül detektálni a füstérzékelők és a szén-monoxid-érzékelők csipogását.

A funkciót kézileg kell aktiválni az Otthon alkalmazás Otthonbeállítások → Biztonság menüjében.

A HomePod riasztására a feleség elhagyta a házat és értesítette a tűzoltókat, a férjnek pedig sikerült eloltania a tüzet, így a rövid időn belül kiérkezett tűzoltóknak ezzel már nem volt dolguk. Szerencsére nem égett le a ház, bár a férjet kórházba kellett szállítani füstmérgezés miatt.

A tűzoltóság facebookos bejegyzése alatt az egyik kommentelő megjegyezte, hogy nekik is ilyen tűzhelyük van otthon, a rajta lévő gomb fenékkel való véletlen benyomásával is bekapcsolható. A felesége biztonsági inkább leszedte róla a gombokat, pont az efféle tűzesetektől tartva.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről