Demonstrálta az 50 gigabites otthoni internetet a Google

laptop notebook számítógép számítógépezés computer
Fotó: Fábio Lucas / Unsplash
Vágólapra másolva!
A meglévő optikai hálózatokon működik a Nokia technológiája.
Vágólapra másolva!

Újabb számára jelentős demonstrációt tartott az egyesült államokbeli Google Fiber netszolgáltató kutatási és fejlesztési ága, valós életbeli körülmények között vetették be a Nokia által fejlesztett 50G PON technológiát. A műszaki megoldással papíron letöltési és feltöltési irányban szimultán 50 gigabites (6,25 GB/s) internetet lehet biztosítani az előfizetők számára, ráadásul a meglévő optikai vezetékek használatával.

A Google Fiber valós életbeli körülmények között elvégzett tesztelése során ennyire nem remekelt a technológia, azonban ebben semmi meglepő nincs, a laboratóriumi elmélet és a rideg valóságbeli gyakorlat mindig eltérnek egymástól. 

Ettől függetlenül sikeres volt a próba, ténylegesen 41,2 Gbps (5,15 GB/s) letöltési és 19,6 Gbps (2,45 GB/s) feltöltési tempókat sikerült elérni.

A Google Fiber jelen pillanatban legfeljebb 20 gigabites netet kínál, azonban ez még csak az általa lefedett területen élő felhasználók kis része számára érhető el, az 50 gigabites csomag pedig már a következő lépcsőfok lesz.

A Nokia technológiájával elméletileg akár 100 gigabites sebesség is elérhető lehet a meglévő optikai kábeleken, ezt a sebességet laboratóriumi körülmények között már 2022-ben demonstrálta a vállalat.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről