Még kisebbek lesznek a Windows frissítései

microsoft edge windows 11 laptop notebook home office
Fotó: Microsoft Edge / Unsplash
Vágólapra másolva!
Az idén ősszel érkező változatoktól lesz elérhető a legújabb frissítési megoldás.
Vágólapra másolva!

Újabb gyakorlati haszonnal rendelkező innovációt jelentett be a Microsoft, a várhatóan az ősszel érkező Windows 11 (24H2) és a Windows Server 2025 rendszerektől kezdve még kisebb lesz a hozzájuk érkező összegző frissítések letöltési mérete. Ennek megfelelően a frissítések rövidebb idő alatt letölthetőek a számítógépekre, továbbá kisebb lesz a művelet által generált adatforgalom.

A különbségalapú elven működő ellenőrzőpontos összegző frissítések lényege, hogy Windowsok korábbi és éppen aktuális frissítései között sokkal precízebben vannak számon tartva a tartalmi különbségek. 

Emiatt sokkal kevesebb olyan adat lesz letöltve a rendszerek frissítése során, amelyek időközben nem változtak meg.

A frissítések méretének csökkentése egy évek óta folyamatban lévő kezdeményezés a Microsoftnál. A Windows 11 legelső főverziójában már debütált egy efféle megoldás, ráadásul ezt a tavasz végén utólag a Windows 10 is megkapta, olyan 20%-kal csökkent azóta a frissítések letöltési mérete.

A Microsoft nem közölte, hogy a mostani legújabb ötlettel mennyit tudott faragni a letöltési méreteken, bár jelen esetben valószínűleg nagy a szórás annak függvényében, hogy melyik verzióról lesz melyik újabb verzióra frissítve az operációs rendszer. Minél régebb óta nem lett aktuálisra frissítve egy PC, annál nagyobb lehet a letöltési méretbeli csökkenés.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről