A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
3
HUNMagyarország
18:00VízilabdaGreece-Hungary
HUNLosonczi Dávid
19:55BirkózásTurpal Bisultanov-David Losonczi
NyílNyíl

Orbitális bukás az AI Pin okoskitűző

Vágólapra másolva!
Már régóta többet küldenek vissza, mint amennyit sikerül eladni belőle.
Vágólapra másolva!

Idén sem maradt nehezen érthető célú és közönségű kütyü nélkül a nagyközönség, áprilisban piacra került a Humane startup által tervezett AI Pin. A ruhára csíptethető okoskitűző 699 dollárba kerül, ezen felül pedig szükség van a használatához egy havi 24 dolláros előfizetésre is, miután folyamatos mobilhálózati kapcsolat kell a működéséhez.

humane ai pin digitális asszisztens mesterséges intelligencia
A kezdetektől fogva értetlenség övezte, hogy tulajdonképpen mire is jó az AI Pin okoskitűző
Fotó: Humane AI

Az AI Pin részben az okostelefon helyettesítésére lett kitalálva, kamerával és lézerprojektorral is rendelkezik, hangparancsokkal és kézmozdulatokkal vezérelhető. Képes kérdésekre válaszolni, üzenetek küldhetőek vele, hanghívások bonyolítására alkalmas. A kütyü a maga nemében érdekes, de jelentős értetlenség és szkepticizmus fogadta, hiszen valós életbeli gondokat megoldó újdonság helyett egy mondvacsinált dolognak tűnt, ráadásul mellbevágó áron.

A piacra kerülésekor már látszott, hogy óriási bukás lesz az AI Pin. A tesztelők leszedték róla a keresztvizet, mert borzasztónak bizonyult az akkus üzemideje, és mindenben rossz, amit egyáltalán tenni próbál.

A The Verge most belsős információkat szerzett az üzleti teljesítményéről, amely alapján a sejtettnek megfelelően orbitális bukás a kütyü. Az adatok alapján júniusra összesen olyan 10 ezer darabot sikerült értékesíteni belőle, akkor érte el azt a pontot a Humane, mikor napi szinten már többet küldtek vissza a vevők, mint amennyit sikerült eladni belőle.

Az AI Pin eladásaiból és a termékhez csatolt szolgáltatásból eddig olyan 9 millió dollár bevétele származott a gyártónak, azonban 1 millió dollárt veszített a pénzvisszatérítések miatt. A visszakapott okoskitűzőket egyelőre raktárban őrizgeti, részben mivel a hozzácsatolt T-Mobile hálózati szolgáltatás véglegesen hozzárendelődik az első vásárló személyéhez, emiatt megpróbálkozni sem lehet a visszakapott hardverek használtként való értékesítésével.

A Humane szerint a The Verge által közölt eladási és pénzügyi adatok nem teljesen helytállóak, azonban nem volt hajlandó helyreigazítani azokat.

Annyi viszont biztos, hogy az évek során a startup olyan 200 millió dollár tőkét szerzett többek közt olyan szilícium-völgyi figuráktól, mint Sam Altman (OpenAI) és Marc Benioff (SalesForce). Sajnos nem úgy tűnik, mintha volna bármiféle remény, hogy az eredeti terveinek megfelelően a jövő tavaszra eladjon 100 ezer darabot az AI Pinből, így hatalmas bajban van a vállalat.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!