A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Bárkit levetkőztetnek ezek a weboldalak

depresszió magány depression depressed fájdalom trauma
Fotó: Tiago Bandeira / Unsplash
Vágólapra másolva!
Iskoláslányokról töltöttek fel rá képeket.
Vágólapra másolva!

Nem csak a szövegek, de a képek generálása terén is gigantikus áttöréseket értek el az elmúlt két évben a generatív mesterséges intelligenciák fejlesztői, a technológiáik nyilvános elérhetővé válásával pedig megkezdődött a velük történő tömeges visszaélés. Az egyik nagy figyelmet kapott problémát a „levetkőztető” webhelyek jelentik, ezek megpróbálják például a közösségi médiából letöltött nyilvános fotókon meztelenné tenni az áldozatokat.

A képek ugyan szintetikus hamisítványok, azonban az áldozatoknak okozott kár valós. Az elmúlt hónapokban többek közt iskolás fiúk is lebuktak a technológia használatával, júliusban elítéltek tizenöt spanyol tinédzsert, akik az iskoláikba járó lányokról töltöttek fel fotókat egy levetkőztető szolgáltatásba, a kapott képeket pedig terjesztették egymás között.

San Francisco főügyésze a rengeteg panaszt követően most megpróbál kezdeni valamit a helyzettel. David Chi tájékoztatása szerint a város pert indított számos népszerű levetkőztető szolgáltatás ellen, ezek az év első felében állítólag 200 milliónál is több oldalletöltést értek el. Ezen túlmenően megfontolás alatt áll az internetes elérésük proaktív blokkolása, hatásköri okból persze csak a város határain belül.

Nyitott kérdés, hogy a lépések vezetnek-e majd bármiféle gyakorlati eredményre, a levetkőztető szolgáltatások elleni fellépéshez potenciálisan nemzetközi rendőrségi összefogásra lehet szükség.

A kiemelt kép illusztráció.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!