Betiltották Elon Musk közösségi oldalát Brazíliában

mobilozás közösségi média facebook messenger instagram whatsapp x twitter
Fotó: Julian Christ / Unsplash
Vágólapra másolva!
Az állampolgárok is büntethetőek, ha trükközve kikerülik a blokkolását.
Vágólapra másolva!

Erősen eszkalálódott az Elon Musk által birtokolt X (korábban Twitter) közösségi oldal és Alexandre de Moraes brazil legfelsőbb bíró háborúja. A bíró pénteken elrendelte a szolgáltatás teljes betiltását Brazília területén, amíg az nem hajtja végre a végzéseit, nem jelöl ki jogi képviselőt magának, továbbá ki nem fizet olyan 3,28 millió dollárnak megfelelő bírságot.

A döntés szerint a netszolgáltatóknak egy napjuk van az X internetes elérésének a blokkolására, az Apple és a Google pedig öt napot kaptak, hogy elérhetetlenné tegyék a mobilappját az App Store és a Play Áruház brazil változatában. Ezen túlmenően az állampolgárok számára is tilos az X elérése, így akik például VPN-nel kerülik ki a blokkolását, azok napi szinten akár 3,16 millió forintnak megfelelő 50 ezer reálos pénzbüntetést kockáztatnak.

A brazil bíró szerint az X betiltásának oka, hogy az nem hajlandó eleget tenni a tartalmak moderálásával kapcsolatos brazil törvényeknek, továbbá nem tartja tiszteletben a bírósági végzéseket.

A bíró alapvetően a közösségi médiában terjedő álhírek miatt indított eljárást az X ellen, ám véleménye szerint a cég nem működik együtt az eljárás során. Válaszul az X azt állítja, hogy a bíró gyakorlatilag cenzúrázni próbálja a közösségi szolgáltatást, a jogi ellenvetései pedig süket fülekre találtak a Legfelsőbb Bíróságon. A bíró végül a brazil jogi képviselőjének a letartóztatásával kezdett fenyegetőzni, emiatt zárta be augusztus közepén a helyi irodáját, továbbá nincs jelenleg jogi képviselője az országban.

A betiltást követően most az X oldalán van a labda, nem világos, hogy mit kíván kezdeni Elon Musk a kialakult helyzettel. Brazília komoly piac az X számára, az AP értesülései szerint olyan 40 millió havi szinten aktív felhasználóval rendelkezik az országban, így fontos számára a helyi jelenlét.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!