A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2
HUNMagyarország
12:00VízilabdaMagyarország-Szerbia

Komoly változásokra készülhetnek a Chrome felhasználói

Vágólapra másolva!
Többek közt a reklámblokkolójukat is rosszabbra kell cserélniük.
Vágólapra másolva!

A május végi ígéretnek megfelelően megkezdte a számítógépes Google Chrome a felhasználók figyelmeztetését, hogy egyes bővítményeik helyett kénytelenek lesznek másikakat keresni, mert azok hamarosan működésképtelenné válnak.

chrome
Így néz ki a Chrome figyelmeztetése a hamarosan búcsúzó kiegészítőkről
Fotó: Origo

Ennek magyarázata, hogy a Chrome böngészőkiegészítők működését regulázó rendszere hamarosan áttér a harmadik generációs szabálykészletének exkluzív használatára. A mostani figyelmeztetések azoknál a kiegészítőknél jelennek meg, amelyek még a második generációs (Manifest V2) szabályrendszerűek.

Pár hónap múlva a Chrome automatikusan le fogja tiltani az érintett kiegészítőket, valamikor a jövő év elejétől kezdve pedig a netezők már manuálisan sem tudják majd visszakapcsolni azokat, örökre használhatatlanná válnak.

A legújabb Manifest V3 szabályrendszer kialakításakor a Google-nek két fő célja volt: egyrészt növelni próbálta a felhasználók biztonságát a rosszindulatú kiegészítőkkel szemben, másrészt pedig le kívánt számolni a böngésző működését lelassító kiegészítőkkel. 

A problémás bővítmények mellett viszont egy járulékos áldozatot is szedett az új szabályrendszer, a reklámblokkoló bővítmények a megszokotthoz képest csak messze kisebb hatékonysággal tudnak majd működni.

A helyzet miatt például a népszerű uBlock Originnél is megjelenik a Chrome figyelmeztetése. A fejlesztője már elkészítette és kiadta az új szabályrendszerrel kompatibilis uBlock Origin Lite bővítményt, de nem fogja automatikusan lecserélni a meglévő felhasználóknál a régi verziót a gyengébben teljesítő új kiadásra.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!