A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Mi történik, ha az űrhajósok az űrben ragadnak?

Két űrhajós az űrben ragadt - hogyan múlatják az időt (és maradnak életben) 2025-ig?, űrhajósokazűrben
The International Space Station
Fotó: NASA
Vágólapra másolva!
A dolog nem csak a filmekben fordul elő. Most is van épp két űrhajós, akik hetek óta odafent várják, hogy hazajuthassanak.
Vágólapra másolva!

Az űrhajózás világa tele van izgalmas és kihívásokkal teli helyzetekkel. Az egyik legnagyobb kihívás, amellyel az űrhajósok szembesülhetnek, az, ha az űrállomáson ragadnak. Ez a helyzet számos okból adódhat, például műszaki hibák, rossz időjárási körülmények vagy egyéb váratlan események miatt. De mi történik ilyenkor, és hogyan kezelik az ilyen helyzeteket?

Két űrhajós az űrben ragadt
Sunita Williams és Butch Wilmore űrhajósok a Nemzetközi Űrállomáson ragadtak és egyelőre nem tudni, mikor térhetnek vissza a Földre.
Fotó: Getty Images via AFP/Joe Raedle

Írásunknak a NASA űrhajósai, Sunita Williams és Butch Wilmore ad aktualitást, akik már több mint két hónapja a Nemzetközi Űrállomás (ISS) kényszerű vendégei, ugyanis az ott töltött, nyolc naposra tervezett küldetésük végeztével felmerült, hogy az űrhajó, amely oda vitte őket - a Boeing csillogó új Starlinere - nem biztos, hogy képes lesz biztonságosan visszaszállítani őket a Földre.

A Nasa augusztus 7-i sajtótájékoztatóján vezető tisztviselők részletesen beszámoltak a Starliner hajtóművének alkatrészeivel kapcsolatos problémákról. A hajtóműrendszerben szivárgások voltak, és néhány hajtómű leállt. A mérnököknek a földön végzett kiterjedt tesztek ellenére sem sikerült még megérteniük a probléma hátterében álló fizikai összefüggéseket. Eközben a Föld körüli pályán végzett tesztek azt mutatják, hogy az űrben a hajtóművek jól működnek, ami tovább növeli a zűrzavart.

Amíg pedig a mérnökök nem bíznak meg teljesen a meghajtórendszerben, addig egyre valószínűtlenebbnek tűnik Williams és Wilmore azonnali hazarepülése a Starlinerrel. Bár végleges döntés még nem született, az egyik lehetséges forgatókönyv szerint az űrhajót nélkülük küldik vissza a Földre.

Ezzel együtt több oka is lehet annak, ha az űrhajósok az űrállomáson ragadnak:

  1. Műszaki hibák: Az űrhajók és az űrállomások rendkívül összetett rendszerek, amelyek számos alkatrészből állnak. Egyetlen alkatrész meghibásodása is komoly problémákat okozhat. Például a hajtóművek, a kommunikációs rendszerek vagy az életfenntartó rendszerek meghibásodása esetén az asztronauták nem tudnak visszatérni a Földre.
  2. Időjárási körülmények: Az űrhajók visszatérése a Földre szigorúan időzített művelet, amelyet az időjárási körülmények is befolyásolhatnak. Ha a visszatérés tervezett időpontjában rossz időjárás van, az asztronautáknak várniuk kell, amíg a körülmények javulnak.
  3. Váratlan események: Az űrkutatás során mindig fennáll a váratlan események kockázata. Ezek lehetnek például meteoritbecsapódások, napkitörések vagy egyéb űrbeli jelenségek, amelyek veszélyeztethetik az űrhajósok biztonságát.

Az űrállomáson ragadás következményei

Ha az asztronauták az űrállomáson ragadnak, számos következménnyel kell szembenézniük:

  1. Életfenntartó rendszerek: Az űrállomások életfenntartó rendszerei biztosítják az oxigént, a vizet és az élelmet az asztronauták számára. Ha az űrállomáson ragadnak, ezeknek a rendszereknek hosszabb ideig kell működniük, mint eredetileg tervezték. Ezért az űrhajósoknak takarékoskodniuk kell az erőforrásokkal.
  2. Pszichológiai hatások: Az űrállomáson ragadás pszichológiai terhet is jelenthet az asztronauták számára. Az elszigeteltség, a bizonytalanság és a hosszabb ideig tartó bezártság stresszt és szorongást okozhat. Az űrhajósok pszichológiai támogatást kapnak a földi irányítóközponttól, és különféle módszerekkel próbálják fenntartani a mentális egészségüket.
  3. Tudományos kísérletek: Az űrállomáson ragadt asztronauták folytathatják a tudományos kísérleteket és kutatásokat. Ez lehetőséget ad arra, hogy további adatokat gyűjtsenek és új felfedezéseket tegyenek. Az űrállomás környezete különleges lehetőségeket kínál a mikrogravitációs kísérletekhez.

Az űrhajósok biztonsága a legfontosabb

Az űrállomáson ragadt űrhajósok esete, bár nem egyedülálló, komoly kihívást jelent az asztronauták és a földi irányítóközpont számára. Az ilyen helyzetek kezelése alapos tervezést, gyors döntéshozatalt és a rendelkezésre álló erőforrások hatékony felhasználását igényli. Az űrhajósok számára ez egyben lehetőség is, hogy további tudományos kísérleteket végezzenek és új felfedezéseket tegyenek. Az űrkutatás világa tele van váratlan helyzetekkel, de az emberi találékonyság és kitartás mindig segít megoldani ezeket a kihívásokat. A mostani konkrét esetben például, ha a Boeing rakétája nem képes visszahozni az űrhajósokat, az is előfordulhat, hogy a rivális SpaceX, Elon Musk cége küldheti fel értük Crew Dragon rakétáját.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!