A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Kritikus biztonsági fejlesztést kap a Windows 11

laptop notebook böngészés számítógépezés internet wifi computer
Fotó: Ave Calvar / Unsplash
Vágólapra másolva!
Az otthoni kiadásában is aktiválható lesz a meghajtótitkosítás.
Vágólapra másolva!

Néhány hónappal ezelőtti pletykákat megerősítve a Microsoft közölte, hogy a Windows 11 széles közönség számára idén ősszel elérhetővé váló 24H2 főverziójától kezdve az otthoni felhasználók is bekapcsolhatják majd a BitLocker meghajtótitkosítást, az nem lesz többé az operációs rendszer Pro és egyéb kiadásainak az extrája.

A meghajtó titkosítása képes megvédeni a számítógépeken lévő adatokat az olyan helyzetekben, mikor a támadók fizikai hozzáférést szereznek az eszközhöz. Például egy ellopott laptop esetén ugyan a kód vagy a jelszó miatt a felhasználói fiókba nem tudnak bejelentkezni a tolvajok, de ha átteszik a notebook háttértárát egy másik gépbe, vagy elindítanak pendrive-ról egy Linuxot a kezükhöz ragadt eszközön, akkor szabadon böngészhetik a háttértárának a tartalmát.

A BitLocker széles körű elérhetővé tétele érdekében a Microsoft megszüntetett néhány a bekapcsolásával kapcsolatos eddigi követelményt, de TPM biztonsági lapka és bekapcsolt Secure Boot továbbra is kell. Ezek mindig is hozzátartoztak a Windows 11 minimum gépigényéhez, így elméletileg nem jelenthetnek akadályt a BitLocker bekapcsolása iránt érdeklődők számára.

A számítógépezők nem csak manuálisan tudják majd bekapcsolni a BitLockert, de a Windows 11 tiszta telepítése esetén az magától is aktiválódhat, amennyiben a számítógép alaplapi UEFI (BIOS) szoftverében a gyártók aktiválnak egy különleges jelzést. Akik előző változatról frissítenek a Windows 11 idén ősszel érkező kiadására, azoknál nem aktiválódik magától a BitLocker, függetlenül ennek a kapcsolónak az esetleges jelenlététől.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!