Még idén visszatér a Windows megfigyelőfunkciója

windows 11 laptop notebook számítógép computer
Fotó: Windows / Unsplash
Vágólapra másolva!
Októbertől válhat újból tesztelhetővé a botrányt kavart Recall.
Vágólapra másolva!

Az év első felében a Microsoft pánikszerűen próbált felhasználási módokat keresni a generatív mesterséges intelligenciának, ennek a keretében rövid fejlesztés követően bejelentette a Recall funkciót, amivel általános emlékezőtehetséget kíván adni a Windows 11-nek.

A Recall rövid időnként képernyőképeket készít a számítógép használata során, majd optikai karakterfelismeréssel és tárgyfelismeréssel katalogizálja a képeken lévő információkat. Ezután a Recall ablakában a felhasználók egy idővonalat húzogatva hónapokra visszamenően megtekinthetik, hogy mivel foglalkoztak, továbbá szöveges kereséssel kutakodhatnak a múltjukban.

Nem világos, hogy ez ténylegesen mennyire hasznos, de a valódi problémát a Recall átgondolatlan, pontosabban nem létező biztonsági modellje jelentette.

A számítógépre került kártevők egy az egyben ellophatták volna az általa rögzített összes adatot.

Az óriási felháborodásra a Microsoft meghátrált és változtatásokat jelentett be: a Recallt manuálisan kell majd aktiválni, titkosították válik az adatbázisa, a kezelőfelületének behozásakor pedig azonosítást fog követelni, a számítógépre való bejelentkezéskor használt módszerrel kell majd feloldani az ablakát.

A legújabb fejlemény az ügyben, hogy a Microsoft legújabb tervei szerint a Recall még idén visszatér, a Windows Insider programban való nyilvános tesztelése előreláthatóan októberben kezdődhet.

A Recall hardveres követelménye viszont nem változott, továbbra is csak gyors neurális gyorsítóegységet is tartalmazó, Copilot Plus matricás számítógépeken lesz elérhető.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!