3D-nyomtatóval készített fegyvereket, letartóztatták a 14 éves fiút

Vágólapra másolva!
Pisztolyok illegális átalakítására való alkatrész forgalmazására készült. A fegyvereket pedig 3D-nyomtatóval gyártotta.
Vágólapra másolva!

Kétségtelenül új lehetőségeket nyitottak az olcsó 3D-nyomtatók az átlagemberek számára, akár fegyveralkatrészek és teljes lőfegyverek otthoni gyártása is megoldható velük. Ez a tevékenység kizárólag saját használatra történő előállítás esetén legális lehet az USA-ban, bár államonként lényeges eltérések vannak a szabályozásában, viszont a készített fegyverek és alkatrészek értékesítése mindenhol illegális.

3d-nyomtató fegyveralkatrész glock
A fiútól lefoglalt alkatrészek, eszközök és 3D-nyomtatók
Fotó: Detroit Police Department

Az USA nyomozóhatóságai már évek óta próbálnak lecsapni 3D-nyomtatott fegyverekkel és alkatrészekkel kereskedőkre, most pedig az eddigi egyik legbizarrabb esetről érkezett hír, illegális alkatrészekkel való kereskedés gyanújával tartóztattak le egy 14 éves fiút.

Az életkora miatt meg sem nevezett fiatalt egy Kínából érkezett csomag buktatta le, ebben olyan 3D-nyomtatott alkatrész volt, amellyel teljesen automata működésűvé alakíthatóak a Glock márkájú pisztolyok. 

Ez a fegyvermódosítás nemhogy illegális, de a szükséges alkatrész puszta birtoklása is büntetőjogi tétel.

A tárgy vámon való fennakadását követően a belügyminisztérium és a detroiti rendőrség hagyta a kiszállítását, majd a rendelő általi átvételét követően házkutatást tartottak. Ennek során kiderült, hogy bizony a 14 éves fiú volt a vevő, aki kereskedelmi célból fegyveralkatrészeket kezdett 3D-nyomtatni otthon, ami igazán különleges mód a zsebpénz kipótlására.

A hatóságokat persze nem nyűgözte le a fusizása, hamarosan fegyverrel történő visszaélésekkel kapcsolatos vádakat fognak felhozni ellene, de a belügyminisztérium érintettsége miatt államközi vádpontok is kilátásban vannak. A vádemelésig nem tisztázott, hogy vajon mire számíthat a büntetés tekintetében, az életkora miatt természetesen a felnőttekétől eltérően fognak ítélkezni felette.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!