Biztonsági kockázatot jelentenek ezek az androidos eszközök

tv tévézés tévénézés popcorn távirányító remote control
Fotó: JESHOOTS / Unsplash
Vágólapra másolva!
Legalább 1,3 millió eszközről van szó világszerte. Nem tudni, hogy kicsoda és hogyan telepítette rájuk a kártevőt, de hatalmas biztonsági kockázatot jelenthetnek.
Vágólapra másolva!

Nem egyszer volt már botrány a noname kínai gyártók androidos termékein talált kártevőkből, az orosz Dr.Web pedig most újabb bombát dobott, három olcsó tévéokosító eszközben is hátsó kaput talált, ami jelentős biztonsági kockázattal járhat.

okostévé távirányító tévézés remote control streaming android okostévé biztonsági kockázat
Az okostévék árai már annyira lecsökkentek, hogy nem biztos, hogy megéri egy olcsó, noname eszköz miatt bevállalni a biztonsági kockázatot.
Fotó: Glenn Carstens-Peters / Unsplash / https://unsplash.com/photos/turned-on-flat-screen-television-EOQhsfFBhRk

A vállalat nyomozása alapján a világ 200 országában körülbelül 1,3 millió eszköz érintett, a bűnözők képesek távolról frissíteni a rajtuk lévő kártevőt, további appokat telepíthetnek rájuk, ellophatják a háttértáraikra mentett adatokat, kibertámadásokhoz használt botnetként használhatják a tévéokosító eszközöket.

A biztosan érintett modellek
TípusFirmware
R4Android 7.1.2; R4 Build/NHG47K
TV BOXAndroid 12.1; TV BOX Build/NHG47K
KJ-SMART4KVIPAndroid 10.1; KJ-SMART4KVIP Build/NHG47K

A Dr.Web szerint a kérdéses termékek az Android nyílt forráskódú változatait használják, nem rendelkeznek a Google általi minősítéssel. A biztonsági cég kutatói nem tudták megállapítani, hogy miként került kártevő az olcsó kütyükre, már gyárilag azzal érkeztek-e, vagy az operációs rendszereik sebezhetőségeit kihasználva utólag installálták rájuk távolról a Vo1d névre keresztelt kártevőt.

Az egyetlen jó hír, hogy a gyárilag feloldott állapotban érkezett (rootolt) eszközökről vírusirtóval törölhető a malware, a Dr.Web saját androidos antivírusa is képes felismerni és eltávolítani a Vo1d kártevőt.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!