Megéri az árát az új csúcs iPhone? Megnéztük!

Vágólapra másolva!
Megérkezett Magyarországra az Apple új telefoncsaládja, köztük a legerősebb Pro verzió. Mi pedig ki is próbáltuk a kisebbik iPhone 16 Pro készüléket.
Vágólapra másolva!

Az Apple a jó szokását megtartva szeptember közepén mutatta be egy grandiózus, monstre hosszúságú online eseményen új telefonjait, hogy azok néhány nappal később már meg is érkezzenek a boltokba. Természetesen Magyarország továbbra is fontos az amerikai cég számára, így a világpremierrel egy időben nálunk is elérhetővé váltak a termékek. Köztük az iPhone 16 Pro, amelyet a cég jelenlegi legerősebb processzora, a mesterséges intelligencia szolgáltatások elvégzésére optimalizált Apple A18 Pro hajt meg.

Apple iPhone 16 Pro teszt
Az iPhone 16 Pro titán háza remek színeket kapott.

Mi pedig kölcsön is kaptunk egy fehér darabot a legújabb csúcstelefonból, így az iStyle-nak köszönhetően azonnal ki is próbálhattuk, mit is tud. Természetesen elvégeztük az ilyenkor szokásos, kötelező tesztméréseket, ráengedtünk rengeteg különféle alkalmazást, csúcsgrafikájú játékot, valamint nagyfelbontású HDR videókat.

A vizsgálatok során a számok is azt mutatták, hogy ez a világ legerősebb Apple telefonja. Ennél fogva majdnem mindenre alkalmas, amire manapság ma okostelefont használni szoktak. De hogyhogy csak majdnem, tehetné fel joggal a kérdést bárki. 

Hát úgy, hogy a mai telefonok közül jó néhány már lehetővé teszi különféle rettenetesen hasznos, és hozzáadott értéket nyújtó mesterséges intelligencia funkciók használatát. Erre viszont az Apple 16 Pro nem képes. Hiába kapta meg a cég Apple Intelligence nevű technológiáját, amely ezt lehetővé tenné, azonban erről Európában és Magyarországon le kell mondani. Az Apple ugyanis az uniós szabályokkal szembe menve szándékosan megakadályozza, hogy a cég bizonyos szolgáltatásait más gyártók termékeiről is el lehessen érni.  Mindenesetre nagyon szomorú, hogy ez így alakult, és a magyar vásárlókat biztosan nem vigasztalja meg a tudat, hogy van magyarázat erre a botrányos ügyre. A lényeg, hogy hiába fizetnek érte, nem kapják meg az AI csomagot. 

Apple iPhone 16 Pro teszt
Megkapta az Apple legújabb csúcsprocesszorát.

 A termék már a legújabb operációs rendszerre, az iOS 18-ra épül. Hozott néhány hasznos újdonságot a frissítés úgy, hogy megtartotta a remek alapokat. Sokkal inkább személyre szabható, mint korábban, létrehozható egy rejtett mappa a kényes alkalmazások számára, valamint egyes appokhoz külön biometrikus azonosítás rendelhető, hogy csak néhány fontos példát említsünk.
Így azt nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy még sosem volt ilyen jó az iPhone telefonok szoftveres háttere. Ebből fakadóan e téren mindenképpen előre lépésről beszélhetünk. És ugyanezt mondhatjuk el az üzemidőről is, hiszen bár nem annyival, mint a vállalat ígérte, de sikerült megnövelni azt. A gyakorlati próba során arra a következtetésre jutottunk, hogy egyetlen feltöltéssel nagyjából 12-16 órán keresztül használható az iPhone 16 Pro. Ez pedig a jelenkor telefonjai között igen jó eredménynek minősül. 

Látványvilág

A cég a képernyő terén sem hibázott. A nagy 120 Hz-es képfrissítési rátájú, ezáltal szép mozgásmegjelenítést biztosító LTPO OLED kijelző színei gyönyörűek, természetesek és duzzadnak az erőtől. A fényessége megfelelő így akár napfényben is látható marad a kép. A kellően nagy, 1206 x 2622 képpontos felbontásnak köszönhetően a legfinomabb részletek visszaadása is biztosított, a látvány kellően éles és tömör. 
Az Apple híres arról, hogy kiemelt figyelmet fordít a kamerákra. Okosan belátva azt, hogy a fotós, videós tulajdonságok sok felhasználó számára bírnak kiemelt jelentőséggel. Ezt a jó szokásukat pedig az iPhone 16 Pro esetében is megtartották. E modell ugyanis sokoldalú képalkotási opciókat kínál köszönhetően annak, hogy a 48 megapixeles főkamera mellett került rá egy ultraszéles és egy minőségromlás nélküli nagyítást biztosító kameramodul is.
Az elkészült képek minőségével többé-kevésbé elégedettek voltunk. Ez a készülék sem tud nagyon mit kezdeni a fényhiányos állapottal. A fotók olykor zajosak, elmosottak lesznek, és az elektronika túlzottan belenyúl a képbe, emiatt a végeredmény természetellenessé válik. 

Külső: Minden maradt a régiben

Az iPhone telefonok évek óta jellegzetes, védjegyként bíró külsővel rendelkeznek, amit ma már sokan másolnak is. Pont emiatt időszerű lett volna valamilyen komolyabb váltásnak, azonban erre most a cég nem fordított figyelmet. Mint ahogy az a képeken látszik iPhone 16 Pro ugyanis teljesen ugyanúgy néz ki, mint az elődei egy apróságot leszámítva.

Apple iPhone 16 Pro teszt
A külseje alapján alig lehet megkülönböztetni az elődjétől.

Került rá egy extra süllyesztett, érintésérzékeny mini gomb, amellyel azonnal előhívhatóak a képalkotással, kamerázással kapcsolatos funkciók. Ennek köszönhetően szó szerint azonnal lehet fényképezni vagy videózni, ami nagyon hasznos kis extra. A telefon a mai trendeknek megfelelően teljes mértékig ellenáll a víznek és a pornak, amit bizonyít, hogy megkapta az erre vonatkozó hivatalos IP68 minősítést.

Apple iPhone 16 Pro teszt
Az előlap alapján pedig még annyira sem.

Megéri az árát az iPhone 16 Pro?

Az új iPhone 16 Pro csúcstelefon hozza a kötelezőt, de annál többet sajnos nem nagyon. A teljesítménye természetesen kiváló, mint ahogy a kezelés is, ám ezt el is vártuk. A dizájn unalmas, a kamerafronton sem történt lényeges előrelépés, a mesterséges intelligencia funkciók pedig hiányoznak. Még egyszer hangsúlyozzuk: ez egy jó telefon, azonban ennél kicsit több ötletet, fineszt és újdonságot vártunk volna. Az 500 000 forintos árat így egy kicsit túlzottnak érezzük, pláne, hogy ezért csupán 128 GB tárhely jár. Ha valakinek ennél többre van szüksége, akkor tágabbra kell nyitnia a pénztárcáját.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!