Ismeretlen vírusirtó települt a számítógépekre

laptop notebook számítógép computer internetezés böngészés
Fotó: Elisa Ventur / Unsplash
Vágólapra másolva!
Kérés és kérdés nélkül, akár egymillió számítógép is érintett lehet.
Vágólapra másolva!

Hosszas huzavonát követően nem kerülte el a sorsát a Kaspersky, az amerikai kormány június közepével betiltotta az összes termékének a forgalmazását az Egyesült Államokban, miután a cég orosz eredete miatt nemzetbiztonsági kockázatnak tartja azokat. Egy korábbi felmérés szerint a Kaspersky termékei nem voltak népszerűek a vírusirtót telepített amerikai fogyasztók körében, de a helyi leánycége bezárásakor így is el kellett bocsátania ötven főt, állítólag egymilliós ügyfélbázisa volt az országban.

Most váratlan fejlemény történt az ügyben, a még érvényes licenc miatt a Kaspersky vírusirtóit használó amerikaik arról számoltak be, hogy kérés és kérdés nélkül törölte magát a számítógépeikről a megszokott antivírusuk, a helyére pedig Pango Group nevű cég által forgalmazott UltraAV települt.

Ez az UltraVPN szolgáltatásról ismert cég terméke. Semmit sem tudni róla, még sosem tesztelték az antivírusok hatékonyságát mérni és összehasonlítani próbáló AV-TEST és AV-Comparatives független laborok.

A vírusirtó jóváhagyás nélküli váltásával körülbelül párhuzamosan az UltraAV készítője tájékoztató e-maileket kezdett küldözgetni az érintett felhasználóknak, amely szerint a betiltása miatt a Kaspersky 2024. szeptember 30-tól már frissítéseket sem képes biztosítani számukra.

Emiatt a Kaspersky eladta az ügyfeleit az UltraAV vírusirtót készítő cégnek, és automatizáltan megkezdte a megszokott vírusirtójuk lecserélését a másik cég termékére a számítógépeiken.

A tájékoztatás szerint akinek volt még a Kaspersky-nél ismétlődően megújuló vírusirtós előfizetése, annak 2024 októberétől már a Pango Group számláz majd az UltraAV-ért, a fizetendő havi vagy éves díj változatlan marad. Aki nem szeretné, hogy az ismeretlen vírusirtót kiszámlázzák neki, annak az előfizetés lemondása érdekében egy webes űrlapon keresztül kell felvennie a kapcsolatot az UltraAV ügyfélszolgálatával, ami nem a leggyorsabb és legkényelmesebb módja az ügy elintézésének.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!