Mesterséges intelligencia segíti az LG új tévéjét

Mesterséges intelligencia LG G4 okostévé
Vágólapra másolva!
Mesterséges intelligenciát és egy különleges kijelzőt is bevetettek, hogy a lehető legjobb legyen a képminőség. De vajon mit csinál a mesterséges intelligencia egy tévében?
Vágólapra másolva!

Bár a kínai vetélytársak jönnek fel, és egyre jobb tévéket készítenek, és egyre több modellt adnak el, az iparág egyik erős embere továbbra is az LG. A dél-koreai gigakonszern elképesztő erőforrásokat áldoz a fejlesztésekre, azzal a céllal, hogy olyan televíziót tegyen le az asztalra, amivel tudásában nem sokan versenyezhetnek. Így született meg az LG G4 fantázianevű készülék, amely több szempontból is különlegesnek számít. Mesterséges intelligencia is van benne és alapvetően arra tervezték, hogy a falon töltse a mindennapjait. Ennek érdekben más lett a készülékház kialakítása, a hátlapba így belesimulhat egy olyan egyedi tervezésű fali tartó, aminek köszönhetően igen szorosan tapadhat a függőleges felületre.

Mesterséges intelligencia LG G4 okostévé
A falra tervezték és még mesterséges intelligencia is van benne.

A dizájn nekünk nagyon tetszett: az ezüstös fényezésű keret nagyon jól passzol a képernyőhöz, amelynek kávái igen keskenyek. A készülék megjelenése így kellően modern, nem hivalkodó, és kifejezetten elegáns. Vannak olyan változatai is, amelyekhez a gyári kiszerelés részeként vásárolható hagyományosabb talp is. A cég tehát meghallgatta a vásárlók óhaját, hiszen a régebbi LG G-televíziók esetén ezt a kiegészítőt csak külön lehetett megvásárolni. 

Sokoldalú és okos

A dél-koreai cég ismert arról, hogy folyamatosan fejleszti a saját okostévé rendszerét, így 2024-re is előállt egy új verzióval. Ez a webOS 24, és természetesen a G4 is megkapta ezt a platformot. A szokásoknak megfelelően a kiadott parancsokra sebesen reagál, és a weboldalakat, illetve appokat is villámgyorsan betölti. 
Mert hát továbbra is az alkalmazások jelentik az okostévé rendszer fő vonzerejét a számos egyéb, kisebb extra szolgáltatás mellett. A trendeknek megfelelően kiemelt hangsúlyt kaptak a különféle videós, filmes applikációk, amelyeken keresztül elképesztő mennyiségű tartalom érhető el, még akár sportközvetítések is. Természetesen a beépített médialejátszó szoftver sem hiányzik, és a tévén keresztül akár a felhőbe feltöltött Microsoft dokumentumok vagy a levelek is elérhetőek.

Mesterséges intelligencia is dolgozik benne

De a lényeg, hogy milyen a kép, hiszen azért mégiscsak egy televízióról van szó. Az LG G4 megkapta a cég legújabb, OLED evo kijelzőjét, amely már az úgynevezett MLA technológiát használja. Ennek lényege, hogy apró, csiszolt lencsék tömegét építették a képernyőbe, amelyek képesek a fényerő felerősítésére. Emellett a mérnökök tovább fejlesztették, hatékonyabbá tették a hűtést, aminek eredményeként tovább növelhették a fényerőt. 

Így az LG G4 jelenleg a világ egyik legnagyobb fényerejű OLED televíziója.

A képe akár egy világos, napsütötte szobában is tökéletesen látható. Emellett az úgynevezett nagy dinamikatartományú tartalmak visszaadása is jóval látványosabb a megszokottnál.

Mesterséges intelligencia LG G4 okostévé
Szép világos a képe és gyorsan reagál a mozgásra.

Mivel minden egyes pixel fényereje egyedileg vezérelhető, és akár ki is kapcsolható, így a végeredmény egészen naturális. A tónusok majd lemásznak a képről, a kontrasztosság félelmesen jó. Akár többen is körbeülhetik a készüléket, senki sem fogja azt tapasztalni, hogy fakulnának az árnyalatok. Azaz a betekintési szög is kiváló. A mozgások visszaadása remek, köszönhetően az új generációs Alpha képvezérlő processzorba épített, mesterséges intelligenciát is használó algoritmusoknak. 
Az AI valós időben vizsgálja a képi jeleket, és képes úgy belenyúlni a folyamatokba, hogy a lehető legjobb legyen a végeredmény. Még arra is képes, hogy feljavítsa a felbontást, így akkor is kihasználhatóak a 4K kijelzőben rejlő lehetőségek, ha a forrás anyag részletessége egyébként alacsonyabb. Tehát ha például egy hagyományos tv adást, vagy egy gyatrább YouTube videót néz valaki. Az LG G4 másodpercenként 144 képkocka megjelenítésére képes, azaz 144 Hz-es. Ennek köszönhetően pedig játékra is kiválóan alkalmas, ami egyre fontosabbá válik egy televízió megítélése során.

Jól szól?

Manapság nagy divat, hogy a nagyobb tudású, drágább televíziókba egészen komplex hangrendszereket építenek. Az LG G4 sem lóg ki a sorból, hiszen a 4.2 csatornás integrált szettet kapott. Ez azt jelenti, hogy pakoltak bele két darab basszussugárzót is, és így a mély hangokat is lehet hallani, ellentétben a legtöbb mai tévével. 
Nyilván nem szól úgy, mint hagyományos házimozi rendszer vagy egy soundbar. Ezt egy televíziótól felesleges is lenne elvárni. A hangerő kellően nagy, de a sztereó hangtér terén volt hiányérzetünk, a finom részletek visszaadásával is akadtak problémák olykor. 

LG G4: Megéri az árát?

A modell 65 hüvelykes változata 930 000 forintot kóstál, az 55 hüvelykes pedig olyan 860 000 forintba kerül. Ez nem kevés pénz, de sajnos nem beszélhetünk elrugaszkodott árakról. Jelenleg nagyjából ennyibe kerülnek az első osztályú, legmodernebb tévék. Sőt, ez az összeg nem is nevezhető soknak, ahhoz  képest, hogy mire képes. Az LG G4 egy kiváló televízió, teljes mértékig elégedettek voltunk vele. A dél-koreai konszern ezúttal is bebizonyította, hogy képminőség és tudás terén bizony még mindig a kínai riválisok előtt jár.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!