Mobilprocesszorokkal kisebbek, könnyebbek és jobbak is lehetnek az új laptopok

Vágólapra másolva!
Új irányvonal az ARM-alapú laptopok felé. Mobilprocesszorokkal csökkentik a laptopok méretét a gyártók.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt években a számítógépgyártók új irányba kezdték fejleszteni termékeiket, különösen a hordozható számítógépek piacán. A laptopok kompaktabbá tétele és az akkumulátor üzemidejének növelése érdekében egyes gyártók a mobiltelefonok világából merítettek inspirációt. Különösen az ARM architektúrára épülő processzorok, mint például a Qualcomm által fejlesztett Snapdragon chipkészletek, kerültek előtérbe. Olyan nagy nevek, mint az ASUS és a Lenovo, már elkezdték használni ezeket a mobilprocesszorokat a laptopjaikban, hogy kihasználják az alacsonyabb energiafogyasztást és a kisebb méret előnyeit.

Asus Vivobook S15 laptop teszt mobilprocesszor
Az Asus Vivobook S15 az egyik első ARM-alapú, mobilprocesszoros laptop.

A mobilprocesszorok előretörése: Az ARM architektúra diadala

Az okostelefonok és táblagépek univerzumát már igen régóta a brit ARM cég fejlesztésein alapuló processzorok uralják. A felépítésük és működési teljesen más, mint amit a notebookokban és az asztali PC-kben alkalmaznak. Kompaktabbak, azaz lényegesen kisebbek, hiszen minden egyes komponens gyakorlatilag egyetlen komplex lapkában található meg. Így tehát a processzor, a memória és a grafikus megjelenítésért felelős chip is egy egységet alkot.

E megoldás előnye, hogy sokkal-sokkal kevesebb helyet foglal, amire nyilván nagy szükség van a telefonokban, ahol minden nanométernyi területet ki kell használni. Ráadásul az energiafogyasztása is kisebb, kevésbé melegszik és cserébe halkabb is. Viszont tény, hogy nem moduláris, azaz gyakorlatilag cserélhetetlenek az alkatrészek. Ez az esetleges javítást sokkal-sokkal nehézkesebbé teszi. Valamint a gyártók szabadságát lényegesen lecsökkenti. Emellett az elérhető teljesítmény is kisebb, és ez utóbbi volt a fő oka annak, hogy az ARM technológiája eddig miért nem tudott teret nyerni a hordozható, Windows alapú számítógépek szektorában. 

2024-ben viszont változott a helyzet. A vezető mobilprocesszor gyártó, a Qualcomm ugyanis idén előrukkolt végre egy életképes megoldással. Ez a Snapdragon X Elite névre hallgató rendszerchip, amelynél sikerült végre megoldani minden korábban felmerülő problémát. E hardvert az ARM-mal és a Microsofttal együtt fejlesztette ki a vállalat. És főleg ez utóbbi az, ami igazán sokat számít, hiszen eddig főleg az gátolta a technológia elterjedését, hogy a Windows ökoszisztémával nem tudott jól együttműködni a ARM technológiája. 

Miért választják a gyártók az ARM architektúrát?

Az ARM chipkészletek sokoldalúsága, energiahatékonysága és kompakt mérete tette őket népszerűvé a mobiltelefonokban. Azonban a laptopok piacán is egyre inkább kihasználják ezeket az előnyöket. Az ASUS és a Lenovo már több olyan laptopot is bemutatott, amelyek ARM alapú processzorokat használnak, és ezek az eszközök jelentősen könnyebbek, vékonyabbak és hosszabb üzemidőt biztosítanak a hagyományos x86-os társaikhoz képest.

Snapdragon processzorok a laptopokban

A Qualcomm Snapdragon processzorai kezdetben a mobiltelefonok piacán jelentek meg, de az utóbbi években egyre inkább kezdik megtalálni a helyüket a laptopok világában is. Az ASUS és a Lenovo egyaránt kísérletezett már Snapdragon-alapú laptopokkal, és ezek az eszközök komoly előnyöket kínálnak a hagyományos laptopokhoz képest.

A Snapdragon processzorok egyik legnagyobb előnye az integrált modem, amely lehetővé teszi az állandó internetkapcsolatot. Emellett ezek a processzorok rendkívül hatékonyak, és támogatják az olyan modern technológiákat, mint az 5G, amely egyre fontosabbá válik a mai összekapcsolt világban, hiszen a laptop képes az internetre kapcsolódni a segítségével, függetlenül attól, hogy hol tartózkodik a felhasználó. Az alacsony energiafogyasztásuknak köszönhetően pedig az ilyen laptopok akár több napos üzemidőt is biztosíthatnak egyetlen töltéssel, ami jelentős előrelépést jelent a hagyományos x86 alapú laptopokhoz képest.

Az Apple megelőzte a világot

Az Apple ugyanis évekkel ezelőtt már bevezette azon hordozható számítógépeit, amelyek ARM alapú, de saját fejlesztésű rendszerchipeket tartalmaznak, és azok nagyon beváltak. Viszont az Apple helyzete más. A teljesen zárt, egy gyártóra épülő ökoszisztéma miatt a fejlesztés lényegesen egyszerűbb, mint a Microsoft platformját használó gépek esetében. Többek között azért is, mert ez utóbbinál rengeteg piaci  szereplő van, és az ő igényeiket is szem előtt kell tartani. 
Csak akkor lehet sikeres ez a Snapdragon X Elite projekt, ha több cég is előrukkol ilyen termékekkel, és ezek reális alternatívát jelentenek a korábban alkalmazott technológiával szemben. Nagyon úgy fest, hogy ezzel nem lesz már gond, hiszen olyan nagy cégek mutatták be a mobilprocesszoros, Windows-t használó gépeiket, mint az Asus, a Lenovo, az MSI vagy vagy a HP.

Megjelentek a Windows laptopokba szánt mobilprocesszorok.
Már az üzleti gépek között is akadnak ilyen termékek.


Ennél is fontosabb, hogy a tesztelők visszajelzései nagyon pozitívak. Tehát abszolút életképesnek tűnik az eljárás. Az elgondolás, a "mobil CPU" működik és számos valódi előnyt kínál. Mi is azt tapasztaltuk, hogy kevésbé melegszenek az ilyen termékek, lényegesen halkabbak, az üzemidejük pedig sokkal-sokkal jobb. Azaz egy feltöltéssel tovább bírják, ami sokak számára elsődleges fontosságú egy vásárlási döntés meghozatala során. 

ASUS és Lenovo ARM-alapú laptopjai: a jövő hordozható számítógépei

Az ASUS és a Lenovo már több ARM-alapú laptopot is piacra dobott az elmúlt években. Ezek az eszközök nemcsak a mobilprocesszorok előnyeit használják ki, hanem igyekeznek áthidalni a laptopok és a mobiltelefonok közötti szakadékot is. Az ilyen laptopok rendkívül vékonyak, könnyűek és hosszú üzemidőt kínálnak, ami különösen fontos azok számára, akik sokat vannak úton, és olyan eszközre van szükségük, amely mindenhová könnyedén magukkal vihető.

Az ASUS például bemutatta a Vivobok S15-öt, amely Snapdragon X Elte processzort használ. Ez az eszköz rendkívül kompakt, könnyű és lenyűgözően hosszú akkumulátor-élettartamot kínál és amelyet mi is leteszteltünk már. Ezen felül az ASUS elkötelezte magát az ARM-alapú megoldások mellett és további ilyen eszközöket is tervez piacra dobni a jövőben.

A Lenovo szintén nagy hangsúlyt fektet az ARM-alapú laptopok fejlesztésére. A vállalat több Snapdragon-alapú modellt is bemutatott, például a ThinkPad T14s Gen 6-ot, amely Snapdragon X Elite processzorral rendelkezik, és rendkívül hosszú üzemidőt kínál egyetlen töltéssel. A Lenovo célja, hogy olyan eszközöket biztosítson, amelyek ötvözik a mobiltelefonok gyorsaságát és energiahatékonyságát a laptopok sokoldalúságával.

Az ARM processzorok kihívásai

Bár az ARM-alapú laptopok számos előnyt kínálnak, még mindig akadnak kihívások, amelyekkel a gyártóknak meg kell birkózniuk. Az egyik legnagyobb akadály a szoftverkompatibilitás. Az ARM processzorokra optimalizált szoftverek száma még mindig korlátozott a x86-os architektúrához képest, ami azt jelenti, hogy bizonyos alkalmazások nem futnak zökkenőmentesen ezeken az eszközökön.

Az ARM-alapú eszközök másik nagy kihívása a teljesítmény. Bár az ARM processzorok rendkívül energiahatékonyak, teljesítményük még nem éri el a csúcskategóriás x86-os processzorok szintjét, különösen, ha nagy teljesítményű feladatokról van szó, mint például videószerkesztés vagy 3D modellezés.

Ezek az akadályok azonban fokozatosan csökkennek. Ahogy egyre több szoftverfejlesztő optimalizálja alkalmazásait ARM processzorokra, és a technológia tovább fejlődik, az ARM alapú laptopok egyre versenyképesebbé válnak majd.

A jövő kilátásai

A mobilprocesszorok laptopokba való integrálása egyértelműen új irányt jelöl a számítógépiparban. Az ARM architektúra és a Snapdragon processzorok olyan új lehetőségeket nyitnak meg, amelyek eddig elképzelhetetlenek voltak. Az ASUS és a Lenovo csak két példa azon gyártók közül, amelyek felismerték a mobilprocesszorokban rejlő lehetőségeket, és ennek megfelelően alakítják termékportfóliójukat.

Asus Vivobook S15 laptop teszt
A mobilprocesszorokkal szerelt laptopok a könnyebb hőgazdálkodás miatt is kisebbek és könnyebbek lehetnek.

A jövőben valószínűleg egyre több laptopgyártó fog áttérni az ARM alapú megoldásokra, mivel ezek az eszközök nemcsak hosszabb üzemidőt, hanem vékonyabb, könnyebb és hordozhatóbb laptopokat is lehetővé tesznek. Az ilyen irányú fejlődés különösen fontos lesz a fogyasztók számára, akik egyre inkább az olyan eszközöket keresik, amelyek rugalmasan alkalmazkodnak a mobilitáshoz és a modern életvitelhez.

Végső soron az ARM-alapú laptopok és a mobilprocesszorok térnyerése jelzi a laptopok jövőjét: egy olyan világot, ahol a hatékonyság és a hordozhatóság ötvöződik, és ahol a számítástechnika folyamatosan igazodik a felhasználói igényekhez. Az ASUS és a Lenovo példája pedig azt mutatja, hogy ez az új irányvonal hamarosan a piac főáramú megoldása lehet.
Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!