SAP S/4HANA átállás: Így hozhat versenyelőnyt a vállalatoknak

SAP S/4HANA átállás
SAP S/4HANA átállás,
Fotó: Peter WENDL
Vágólapra másolva!
A 2027-es határidő közeledtével a magyar cégek számára kulcsfontosságúvá válik az SAP S/4HANA bevezetése, amely nemcsak technológiai, hanem üzleti átalakulást is hozhat.
Vágólapra másolva!

Az SAP Hungary 2024 szeptemberében egy átfogó kutatást végzett az SAP S/4HANA vállalatirányítási rendszerre való átállás helyzetéről Magyarországon. A felmérést az SAP NOW Hungary konferencián mutatták be Siófokon, ahol több mint 1300 vállalati és kormányzati döntéshozó vett részt. A kutatás célja az volt, hogy felhívják a figyelmet a 2027 végén lejáró határidőre, amikor a korábbi SAP rendszerek támogatása megszűnik, és ezzel rámutassanak az átállás jelentőségére és az időben történő váltás előnyeire.

SAP S/4HANA átállás
SAP S/4HANA átállás: Van még hova fejlődni.

 

Az SAP S/4HANA és az átállás fontossága

Az SAP S/4HANA egy újgenerációs vállalatirányítási rendszer, amely a legújabb üzleti igényeket és technológiai innovációkat hivatott kiszolgálni. A rendszer forradalmasítja az adatbázisok kezelését, beépített mesterséges intelligencia és fejlett elemzési képességek segítségével támogatja az üzleti döntéshozatalt. Az SAP S/4HANA célja, hogy az üzleti folyamatokat egyszerűsítse és letisztítsa, valamint elősegítse az iparági szabványok bevezetését. A felhőalapú megoldás garantálja a skálázhatóságot, biztonságos üzemeltetést, automatikus frissítéseket és integrált AI-funkciókat.

Az SAP Hungary kutatásának fő megállapítása szerint az átállás halogatása veszélyeket rejt, mivel a cégek elveszíthetik versenyelőnyüket, és késlekedhetnek a mesterséges intelligencián alapuló új technológiák bevezetésében. Azok a vállalatok, amelyek időben átállnak az SAP S/4HANA rendszerre, jelentős versenyelőnyhöz juthatnak, és felkészíthetik szervezetüket az új üzleti kihívásokra. Az SAP S/4HANA bevezetése lehetőséget ad arra is, hogy a cégek meglévő folyamataikat átgondolják és optimalizálják, ami hosszú távon nagyobb hatékonyságot és költségmegtakarítást eredményezhet.

A kutatás eredményei és tanulságai

A kutatás, amelyet 2024 első félévében végeztek, 15 ügyfél- és 10 partnercég tapasztalataira épült. A megkérdezett vállalatok között a kkv-któl a legnagyobb hazai állami és versenypiaci cégekig számos különböző méretű és iparágú vállalkozás képviseltette magát, így a kutatás átfogó képet adott a magyar gazdaság szereplőinek átállási folyamatáról. A felmérésben résztvevő cégek közül néhány még csak a gondolkodási fázisban volt, míg mások már évek óta használják az SAP S/4HANA rendszert.

Az átállás folyamata jelentős szórást mutatott a vállalatok között. A partnerek becslése szerint a cégek 10-15%-a már átállt, 20%-uk a tervezési szakaszban van, 25%-uk pedig a megvalósítási fázisban. Azonban a vállalatok 40-45%-a még nem tett konkrét lépéseket az átállásra, ami komoly kihívást jelenthet a következő években a kapacitástervezés és a szakértői erőforrások elosztása szempontjából. A kutatás kiemelte, hogy a cégek gyakran alulbecsülik az átállás időigényét és komplexitását, különösen a nagyobb vállalatok esetében, ahol a folyamat akár 2-3 évet is igénybe vehet.

Az SAP S/4HANA bevezetésének üzleti előnyei

A kutatás egyik fontos tanulsága, hogy az SAP S/4HANA bevezetése nem csupán technikai átállás, hanem üzleti szinten is alapos tervezést és előkészítést igényel. Azok a vállalatok, amelyek az átállást az üzleti folyamatok átalakításával és optimalizálásával kombinálják, sokkal sikeresebbek lehetnek a hosszú távú versenyképesség fenntartásában. Az SAP S/4HANA lehetőséget nyújt a vállalatok számára, hogy újragondolják üzleti modelljüket, és kihasználják a rendszerben rejlő innovációs lehetőségeket.

A kisebb vállalatok gyakran nyitottabbak az új technológiák bevezetésére, és gyorsabban felismerik az SAP S/4HANA üzleti előnyeit. Ugyanakkor a nagyvállalatok, amelyek több erőforrással és dedikált csapattal rendelkeznek, előrébb tartanak az átállási folyamatban. A kutatás szerint az ügyfelek 80%-a úgy véli, hogy az informatikai döntéseket elsősorban üzleti szempontok vezérlik, nem pedig kötelező technikai feladatként tekintenek az átállásra.

A felhősítés kihívásai és előnyei

Az SAP S/4HANA átállás egyik fontos kérdése a felhősítés. Míg a kis- és középvállalkozások inkább a költséghatékonyabb public cloud megoldásokat választják, addig a nagyvállalatok gyakran ragaszkodnak a private cloud megoldásokhoz. A kutatás szerint a vállalatok egy része még mindig bizonytalan a felhőalapú megoldásokkal kapcsolatban, különösen a biztonsági kérdéseket és a kiszolgáltatottságot illetően. Azonban a tanácsadók segítségével egyre többen ismerik fel a felhősítés előnyeit, például a skálázhatóságot, az automatikus frissítéseket és az integrált mesterséges intelligencia lehetőségeit.

A felhősítés nemcsak technikai, hanem finanszírozási kihívásokat is rejt magában. A cégeknek dönteniük kell a CAPEX (tőkeköltség) és OPEX (operatív költség) modell között, ami jelentős hatással van pénzügyi tervezésükre és likviditásukra. A felhőalapú SAP S/4HANA megoldások inkább operatív költségként jelennek meg, míg az on-premise rendszerek tőkeköltségként számolandók el. Ez a dilemma sok vállalat számára nehezíti a döntést a két megoldás között.

A kapacitáshiány és a szűkülő erőforrások

A kutatás egyik fontos megállapítása, hogy a következő években jelentős kapacitáshiány várható a tanácsadói piacon, ahogy egyre több nagyvállalat kezdi meg az SAP S/4HANA-ra való átállást. A szakértői erőforrások iránti kereslet növekedése nemcsak Magyarországon, hanem a környező országokban is érezhető lesz, mivel ezek a cégek is keresik a magyar szakértők segítségét. Emiatt fontos, hogy a vállalatok időben elkezdjék tervezni az átállást, és lekössék a szükséges kapacitásokat.

A kutatás arra is rámutatott, hogy az átállás sikere szorosan összefügg a megfelelő partnerek bevonásával és a belső munkatársak motiválásával. Azok a cégek, amelyek komplexen kezelik az átállási feladatokat, és megfelelő hangsúlyt helyeznek a változásmenedzsmentre, nagyobb eséllyel valósítják meg sikeresen az átállást.

Greenfield, Brownfield és Bluefield átállások

Az SAP S/4HANA-ra való átállás során a vállalatoknak dönteniük kell, hogy milyen migrációs megoldást választanak. A kutatás szerint az ügyfelek 45%-a a greenfield (zöldmezős) megoldást választotta, amely teljesen új rendszer és folyamatok bevezetését jelenti. 30%-uk a brownfield (barnamezős) megközelítést alkalmazta, amely a korábbi rendszerek adatainak és folyamatait tartja meg, míg 25% a köztes bluefield módszert választotta.

A partnerválasztásnak fontos szerepe van az átállás során. A partnerek korábbi tapasztalatai befolyásolják, hogy melyik migrációs megoldást javasolják ügyfeleiknek, így érdemes többféle partnercéget bevonni a döntéshozatalba, hogy a vállalatok minden lehetőséget alaposan megvizsgálhassanak.

Összegzés

Az SAP S/4HANA-ra való átállás jelentős üzleti és technológiai kihívást jelent a magyar vállalatok számára, különösen a 2027-es határidő közeledtével. A felmérés eredményei alapján a vállalatoknak időben kell megkezdeniük az átállási folyamatot, és figyelmet kell fordítaniuk a megfelelő partnerek bevonására, valamint a belső erőforrások motiválására és a változásmenedzsmentre. Az SAP S/4HANA új lehetőségeket nyújt a vállalatok számára az üzleti folyamatok optimalizálására és az innovációk bevezetésére, amelyek hosszú távon versenyelőnyhöz juttathatják őket.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!
 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!